Dentovet - Cabinet veterinar de stomatologie, Cluj Napoca

Cazuri de stomatologie veterinara la caini

...
Fracturile dentare la caini

Fracturile dentare la caini reprezinta un procent insemnat al muncii noastre de zi de zi. Dentovet a aparut din nevoia si din dorinta medicilor veterinari si a proprietarilor de a salva dintii copiilor patrupezi. In acest scop, proprietarii vin de la sute de kilometri departare, pentru a salva dinti importanti in ergonomia arcadei dentare. Cauzele fracturilor dentare sunt multiple. Pe parcursul prezentarilor de caz veti gasi circumstantele in care s-a fracturat fiecare dinte. Cum se poate salva un dinte? In primul rand prin tratament endodontic de calitate, etapele acestuia putand fi gasite in Servicii, la Endodontie. Tratamentul endodontic este cunoscut in popor ca fiind tratamentul de canal. Ceea ce completeaza tabloul coronar, veti gasi fie la obturatii / odontologie, fie la protetica / coroane dentare caini. In functie de situatia locala vom alege cea mai buna solutie terapeutica pentru fracturile dentare la caini.

...
Abcesele dentare la caini

Abcesele dentare la caini, asa cum le spune si numele, sunt complicatii locale ale patologiilor dentare. Abcesele dentare apar ca o reactie de limitarea a infectiei la nivel periapical de catre organism. Mecanismul fiziopatologic este unul relativ simplu de inteles.

Astfel, deschiderea camerei pulpare, compresia pachetului vasculo-nervos periapical duce la moartea pulpei dentare, care va fi insamantata bacterian. Bacteriile nu se vor limita in localizare la nivelul portii de insamantare, ci vor cobori catre apexul radicular. Vor popula delta apicala, care s-a dovedit a fi exact ca in cazul oamenilor, continuand sa se extinda in osul alveolar situat periapical. Organismul la randul lui va incerca sa limiteze aceasta expansiune bacteriana, realizand o bariera de protectie, acea membrana care margineste procesul infectios, inflamator. Cu fiecare perioada de imunitate scazuta, o noua acutizare are loc, largind aria de os afectat. Antibioticele nu rezolva aceste probleme, doar trec procesul inflamator acut, in unul cronic. Astfel, discutam despre o rezolvare temporara. Rezolvarea definitiva se realizeaza doar cu interventie de specialitate.

Abcesele dentare la caini si-au gasit rezolvarea in cabinetul de stomatologie veterinara, fie conservator, cu pastrarea dintelui pe arcada, fie cu indepartarea dintelui cauzal de pe arcada dentara. Indiferent de modul de rezolvare, abcesele au remis definitiv.

Sfatul nostru este sa nu asteptati pana la aparitia fistulelor perifaciale. Despre fistule vom discuta intr-un capitol special dedicat.

...
Fistulele dentare la caini

Fistulele dentare la caini reprezinta semne clare de durere dentara. Ganditi-va la cata suferinta a rabdat in tacere companionul dumneavoastra pana cand colectia de puroi s-a auto drenat prin realizarea unei fistule dentare. Trebuie sa fim constienti ca, cele mai crunte dureri sunt cele resimtite in perioada de abces intraosos. Acestea scad in momentul in care presiunea intraosoasa scade prin drenajul colectiei purulente fie la exterior, la nivelul tegumentelor, fie in interiorul cavitatii orale. Va vom prezenta cazuri de abcese dentare drenate spontan fie la nivelul tegumentelor, fie la nivelul cavitatii orale.

Recomandarea noastra este sa nu asteptati momentul aparitiei fistulei dentare ca sa va prezentati in cabinetul nostru.

Pe siteul dentovet.ro, la sectiunea cazuri caini, gasiti mai multe cazuri in care fistulele dentare la caini au fost rezolvate cu bine.

...
Detartrajul la caini

Detartrajul la caini este o manopera uzuala. Exact ca in cazul oamenilor, consultul in vederea evaluarii oportunitatii realizarii unui detartraj, ar trebui sa aiba loc o data la sase luni.

Exista false mituri conform carora o data facut detartrajul, acesta va trebui facut mai des. Nu, doar dumneavoastra, ca proprietari veti acorda o atentie mai crescuta acestui aspect.

Studiile arata ca lipsa igienei dentare acasa post detartraj va aduce compozitia florei bucale in sase saptamani la nivelul de dinaintea detartrajului.

Detartrajul la caini se realizeaza in anestezie generala inhalatorie. Nu exista stomatologie fara anestezie. Povestile din folclorul popular cum ca se poate face detartraj fara anestezie sunt doar simple fabulatii. Fara anestezie generala riscul accidentarii copilului patruped este maxim. Lucram pe milimetru patrat, cu instrumente taioase. In consecinta, orice miscare poate produce leziuni dramatice. Riscul aspiratiei apei in plamani, cu toate consecintele nefaste ale acestui lucru, este de asemenea crescut daca nu lucram in anestezie. Aparatul de detartraj folosit de noi este de ultima generatie asigurand minima sensibilitate post interventie, si eficienta maxima, scazand timpul de lucru.

Deci, detartrajul la caini este o manopera uzuala, imperios necesara in viata copilului patruped.

In cadrul sedintei de detartraj va vom indica posibilele probleme descoperite, le vom investiga radiologic si va vom raspunde intrebarilor.

Va invitam sa cititi mai multe sfaturi legate de intretinerea sanatatii orale a animalelor de companie la sectiunea Informatii utile de pe dentovet.ro

...
Stomatita ulcero-necrotica la caini

Stomatita ulcero-necrotica la caini apare ca o reactie autoimuna la placa bacteriana prezenta pe suprafetele dentare ale dintilor. Aceasta patologie este cunoscuta in literatura de specialitate sub numele de C.C.U.S (Canine Chronic Ulcerative Stomatitis) sau C.U.P.S. (Canine Ulcerative Paradental Stomatitis).

Atunci cand vorbim despre stomatita ulcero-necrotica la caini, trebuie sa stim ca reprezinta o suferinta in tacere de dimensiuni mari. Companionul afectat de stomatita ulcero-necrotica refuza hrana. Acest comportament apare pentru ca orice masa ii provoaca durere. Leziunile caracteristice in stomatita ulcero-necrotica sunt acele ulceratii de tip ”kissing ulcers”. Aceste ulceratii se localizeaza initial la nivelul mucoasei. Acestea cuprind apoi tot mai multe straturi. Aici avem un caz de afectare pana la nivelul fibrelor musculare. Stomatita ulcero-necrotica se intalneste la indivizii din populatia canina care prezinta cantitati insemnate de tartru. Acesta era acoperit de placa bacteriana, pe un fond genetic predispozant.

Unele studii au aratat o predispozitie a anumitor rase pentru aceasta patologie. Noi, insa, am intalnit reprezentanti ai altor rase pe care studiile le prezentau. De aceea noi sustinem ideea predispozitiei individuale, mai mult decat a rasei, predispozitie favorizata de lipsa igienei orale. In absolut toate cazurile mirosul gurii este unul specific, aproape intolerabil.

Tehnici inovative – recunoastere internationala
Pentru ca suntem pasionati de ceea ce facem si ne dorim sa aducem noutati in liniile de tratament, care necesita perfectare, noi lucram cu imunitatea pacientilor nostri. Astfel folosim cu succes injectiile cu PRP, iar aceasta tehnica am expus-o la Congresul European de Stomatologie Veterinara, de la Utrecht din 2019. Aceste injectii cu plasma centrifugata, nu suplinesc masurile terapeutice existente. Ele, insa, scurteaza timpul de vindecare postinterventie.

Pacientii se prezinta, de obicei, atunci cand ulceratiile extinse sunt extrem de dureroase, refuza mancarea, cu o halena fetida, cu gingii sangerande, dar mai ales cu dinti imbracati la propriu de tartru si placa bacteriana orala. Leziunile patognomonice sunt acele ulcere in oglinda unde se poate observa pe mucoasa adiacenta conturul dintilor. Ulcerele sunt usor sangerande si impresionante ca dimensiuni.

Daca aveti suspiciuni ca patrupedul dumneavoastra prezinta stomatita ulcero-necrotica, nu ezitati sa ne contactati.

...
Dinti temporari la caini

Dinti temporari la caini este capitolul sub care veti gasi toate cazurile legate de persistenta acestora peste perioada normala, adica dupa varsta de sapte luni.

In general, rasele mici sunt rasele predispuse la inghesuiri dentare, la persistenta de dinti temporari. Rasele care se perinda cel mai des in cabinetul nostru pentru inghesuiri dentare sunt: shi-tzu, yorkshirre terrier, bichon si metisii acestora.

Extractia dintilor temporari la caini, desi pare o banalitate, va asiguram ca nu este. Radacina, partea nevazuta vederii directe, poate ajunge la dimensiuni si de cinci ori mai mari.

Riscurile intraoperatorii sunt minimizate la noi in cabinet datorita aparaturii si experientei. Mai mult, de cand avem la dispozitie radiologia veterinara gratuita. Astfel, suntem in masura sa va aratam ca manopera a fost corect efectuata si dintele a fost extras complet. Cu cat va prezentati mai devreme in cabinetul nostru, cu atat manopera va fi mai atraumatica si va avea o perioada de recuperare postoperatorie mai scurta. Oricum, indiferent de situatie, toata echipa noastra va conlucra pentru ca acest nefericit eveniment sa treaca rapid si cu minime traume chirurgicale.

Raspunsuri
In cazurile care urmeaza sa vi le prezentam veti gasi raspunsuri la toate intrebarile dumneavoastra. Suntem des intrebati daca e necesar sa se extraga dinti temporari la caini. Raspunsul este doar unul singur: Da! Neextrasi, duc la muscaturi traumatice, neconforme, la retentia alimentelor interdentar, cu aparitia pungilor parodontale si distructia osului existent. Si asa, rasele de dimensiuni mici sunt predispuse la boli parodontale, asa ca este foarte important, in situatia in care ne confruntam cu persistenta de dinti temporari, sa le oferim un start bun in viata frumoasa care ii asteapta.

Cum ne dam seama ca al nostru caine are persistenta de dinti temporari? In primul rand vom observa prea multi dinti, ca raman resturi alimentare intre acestia si va incepe sa ii miroase gurita.

Cazurile cu persistenta dintilor temporari sunt manopere uzuale la noi in cabinet, in consecinta acestea au un timp de interventie scazut. Anestezia este de tip inhalator, deci, din nou riscuri minime pentru pacientul nostru. Va invitam sa descoperiti lumea fascinanta a persistentei dintilor temporari la caini.

 

...
Punti dentare la caini

Punti dentare la caini. Suna inedit si futurist. Nu-i asa? Insa proprietarii raselor mici, care sunt afectate de parodontopatii/parodontoze cum sunt cunoscute in popor, ne vor multumi. Aceste punti dentare la caini au aparut din necesitatea alinierii pe piata serviciilor medicale oferite in Romania cu restul lumii. Colegii nostri americani, asiatici si rusi le realizeaza deja. Nu le promoveaza pentru ca exista o bariera foarte fina intre succes si insucces.

Totul incepe cu un diagnostic de acuratete. Indicatia corecta aduce succesul pe termen lung. De aceea, este foarte greu sa iesi in fata cu anumite servicii, daca nu sunt corect intelese de cei carora li se adreseaza. Aceste punti dentare la caini necesita cunostinte solide si integrative de stomatologie. Si nu de stomatologie in general, ci de de stomatologia de ultima generatie. Trebuie corelate si integrate segmentele parodontologiei, cu endodontia, cu reconstructia coronara, dar mai ales cu chirurgia orala. Fara radiologie in cabinet nu se poate discuta despre acest serviciu de mare precizie si cu prognostic in directa dependenta cu experienta medicului.

Este foarte important ca momentul interventiei sa fie bine ales. Avem cereri in stadii in care posibilitatea insertiei unor astfel de lucrari este depasita, De aceea este important sa fiti familiari cu serviciul de stomatologie veterinara si mai ales cu optiunile de tratament existente. Daca ne vedem ritmic la consultatii, daca urmarim impreuna evolutia bolii parodontale, daca sunteti hotarati sa acordati o atentie deosebita igienei dintilor copiilor patrupezi, atunci cel mai probabil va inscrieti pe lista posibililor candidati.

Posibilitati terapeutice
Aceste posibilitati terapeutice se adreseaza celor dispusi sa acorde o reala sansa incisivilor afectati de stadii incipiente ale bolii parodontale.

Imaginati-va ca este exact ca in cazul sanatatii dumneavoastra. Mergeti regulat la controale si apare o boala a carei evolutie poate fi incetinita sau stopata in stadiu incipient. Cu aceste punti se asigura fie o evolutie mai lenta, daca nu chiar stoparea bolii parodontale in acel stadiu.

La final trebuie sa va atragem atentia ca selectia cazurilor, a dintilor care se preteaza la aceste punti dentare va fi atent realizata pentru a nu irosi timpul si resursele financiare ale proprietarilor. Cheia succesului in aceste punti dentare la caini este reprezentata de experienta operatorului, cunostintele de specialitate, de radiologia intraoperatorie. Tehnicianul care intelege sa realizeze o lucrare protetica corespunzatoare din toate punctele de vedere are, si el un rol important. Pentru ca, dincolo de toate, nu estetica ne intereseaza, ci functionalitatea, adaptarea lucrarii pe dinti, asezarea ei in cadrul aparatului dento-maxilar, dar si rezistenta pe termen lung.

...
Dinti inclusi la caini

Dinti inclusi la caini este un capitol care se adreseaza proprietarilor de caini tineri. Daca varsta eruptiei dintilor definitivi a trecut, inseamna ca ne aflam undeva dupa sapte luni. Daca numarul dintilor definitivi nu este complet, este important sa ne prezentam in cabinetul de stomatologie veterinara. Pe baza radiografiilor realizate, gratuit la Dentovet, vom stabili daca exista sau nu dinte definitiv intraosos.

Subiectul acesta ne este foarte drag pentru ca unul dintre primele cazuri rezolvate cu bine de echipa noastra este unul cu dinte inclus la caine. Si nu oricum, ci cu ajutorul Laserului din dotarea Dentovet. Intotdeauna ne dorim tehnici minim invazive care sa favorizeze recuperarea postoperatorie rapida. De aceea am ales sa investim in aparatura, in oameni. De la inhalosedare, la ventilatia automata, la aparatura noastra pe care o gasiti la sectiunea dedicata. Toate cele enumerate si pasiunea cu care tratam fiecare caz, concura in evolutia postoperatorie a cazurilor noastre.

Acest caz, asa cum va spuneam, face parte din istoria Dentovet. Este unul dintre cazurile care a fost ales spre prezentare la Congresul WSAVA 2021. Suntem onorati!

Dintii inclusi la caini, o problema
Dintii inclusi la caini reprezinta o reala problema, cu complicatii ulterioare mai mult sau mai putin grave pentru pacient. Daca ar ramane intraosos nu ar fi existat acest capitol. Deci, acestia daca nu apar pe arcada, trebuie investigati radiologic. Pe baza radiografiei vom spune daca cazul se incadreaza in acest capitol sau la capitolul agenezii dentare. De obicei, cainii de competitie sunt cei mai des examinati de proprietari in privinta numarului de dinti, a muscaturii. Asa ca ei se vor adresa cel mai des cabinetului nostru pentru a descoperi unde se afla dintele lipsa si ce se poate face pentru acesta.

Cele mai frecvente complicatii, descoperite intamplator, sunt chistele dentigere. Acestea se formeaza in jurul dintelui inclus. Pe masura ce trece timpul acestea cresc, ajungand sa disloce dintii invecinati. Uneori mai rau, ajung sa sufle osul maxilar sau mandibular, rezultand fracturi spontane, la presiuni minime ale oaselor maxilare.

In cazurile fericite, in care dintele exista si este intr-o pozitie favorabila eruptiei dentare, vom realiza operculectomii. Astfel,  aplicam unui impuls de crestere dintelui aflat in discutie, care sa ii porneasca eruptia si traseul spre alinierea pe arcada. Este lesne de inteles ca acest lucru este posibil doar daca ne aflam in perioada imediat urmatoare a eruptiei dentare.

Deci, indiferent daca aveti sau nu caine de competitie, dar observati lipsa unui dinte pe arcada, va sfatuim sa va adresati cabinetului nostru. Pe baza radiografiilor, gratuite pentru pacientii nostri, vom descoperi prezenta sau absenta dintelui lipsa de pe arcada, pozitia acestuia, dar si cea mai buna metoda terapeutica.

...
Avulsiile dentare la caini

Avulsiile dentare la caini reprezinta o urgenta imediata. Tocmai pentru ca reprezinta o urgenta, dar o urgenta cu solutionare pozitiva a situatiei, le-am dedicat un material video pe Vlog-ul Dentovet.

Avulsia reprezinta exarticularea unui dinte din alveola. Mai explicit, smulgerea unui dinte din alveola este avulsia dentara. Definitia in sine presupune o forta mare, un impact care sa reuseasca sa disloce, sa rupa tot aparatul ligamentar al unui dinte. Aceste avulsii sunt consecutive unor accidente rutiere, de joaca, sau consecinta unor conflicte intre caini de talie apropiata.

De cele mai multe ori, proprietarii sunt marcati de eveniment, pierzand din vedere cel mai important lucru: dintele. In situatia nefericita in care s-a produs avulsia unui dinte ceea ce se intampla post-incident are o influenta fundamentala. Dintele avulsionat este important sa fie pastrat fie igienizat sub jet de apa, fara presiune, la o temperatura calduta. Pana la ajungerea in cabinetul nostru dintele trebuie sa fie transportat in lapte sau in ser fiziologic.

Conditia succesului pe termen lung
Succesul pe termen lung este in relatie directa cu timpul scurs de la incident si pana la ajungerea in cabinet. Cu cat timpul este mai scurt, cu atat cresc sansele de reimplantare reusita.

Aceste incidente se produc, de cele mai multe ori la caini tineri, cu os elastic, in crestere, cu ligamente parodontale, de asemenea elastice. La aceste particularitati fiziologice se adauga si energia aflata la cote mult mai ridicate, hormonii, toate acestea conducand usor la accidente nedorite. Pe masura ce timpul trece, si cainele inainteaza in varsta, ligamentele parodontale isi pierd din elasticitate, ba mai mult se osifica, deci vom intalni mai frecvent fracturile dentare.

Care sunt semnele care va duc cu gandul ca s-a produs o explantare? In primul rand lipsa dintelui in arcul dentar, apoi, gasirea lui in zona de producere a accidentului, si, asa cum relateaza post-factum proprietarii, culmea, era cu radacina, complet. Diferenta dintre explantare si fractura dentara o face tocmai integritatea dintelui explantat. Adica, se gaseste dintele intreg, nu bucati de dinte. Ca semne indirecte, puteti gasi dislocat, mutat corporal dintele in gura, si sa interfereze in muscatura. Daca pana la incident ocluzia/muscatura era normala, acum brusc dintele apare intr-o pozitie nefiziologica. De asemenea vor fi prezente sangerari gingivale destul de importante.

Indiferent ca s-a produs sau nu explantarea, sau aveti doar suspiciunea explantarii, va asteptam la o consultatie. Mai bine sa ne facem griji, decat sa pierdem o sansa de recuperare a unui dinte la un caine tanar.

...
Corp strain in cavitatea orala la caini

Corp strain in cavitatea orala la caini este o patologie pe cat de rara, pe atat de periculoasa. Corpurile straine care ajung in cavitatea orala a cainilor pot fi dintr-o gama variata de obiecte: aschii de oase, bucati de lemne, jucarii tari care raman blocate intre dinti. De cele mai multe ori proprietarii rezolva punctual situatia, fara a necesita interventie de specialitate. Orice corp strain in cavitatea orala produce mult disconfort. De aceea, cainii cu obiecte ramase interdentar vor incerca sa va transmita, sa va arate, necazul pe care il au. Pointing-ul botului este frecvent intalnit in astfel de situatii, si de cele mai multe ori ne este relatat retroactiv, dupa ce au indepartat corpul strain.

Exista, insa, situatii in care fie in agitatia vietii, fie cainele sta in curte si nu il avem suta la suta sub observatia directa a noastra, cand ne scapa aceste incidente. Semnele indirecte la care ar trebui sa fiti atenti, daca pointing-ul nu este prezent, sunt: masticatia unilaterala, scheunat atunci cand alimentele ajung intr-o zona sensibila, scapatul/scuipatul alimentelor dupa prehensiune, scadere in greutate, evitatul meselor si miros fetid al gurii.

Consecinte
Consecintele in timp ale ramanerii oricarui corp strain in cavitatea orala la caini sunt grave. Este important atunci cand suspicionati existenta unui corp strain sa va prezentati de urgenta in cabinetul nostru. Extragerea acestor corpuri straine se va face in anestezie inhalatorie, cu minima trauma pentru pacientul nostru.

Care este mecanismul aparitiei complicatiilor grave la nivelul cavitatii orale, dupa blocarea unui corp strain in cavitatea orala a copilului patruped?

Intr-o prima etapa tesuturile cavitatii orale sunt rupte, intepate, zdrobite. In zona apare inflamatia, iar receptorii durerosi incep sa semnaleze la nivel central existenta problemei. Intr-o prima etapa vor declansa reflexe de auto indepartare a corpului strain. Daca insa este bine implantat, sau este blocat in partea posterioara a cavitatii orale, auto indepartarea nu va fi posibila. Presiunea pe tesuturile invecinate va duce la necroza. Corpurile straine vin cu bagajul lor bacterian care va declansa o reactie de limitarea a infectiei din partea organismului, cu aparitia abceselor. Abcesele coroborate cu necroza vor duce la extinderea patologiei pe masura ce trece timpul, tot mai mult.

Iata de ce spuneam mai sus, ori de cate ori suspicionati un corp strain in cavitatea orala la caini, va rugam sa ne contactati de urgenta!

...
Ortodontia canina

Ortodontia canina este un capitol pe care am stiut ca atunci cand il deschidem va fi precum cutia Pandorei. De la bun inceput trebuie sa stiti ca exista situatii corectabile, aparute accidental, dar exista situatii care se transmit genetic, cu mari incongruente dento-alveolare. In aceste cazuri se va face managementul situatiei, astfel incat pacientul sa duca o viata frumoasa, fara dureri.

Astfel, de la primul consult veti sti daca se preteaza sau nu unui aparat ortodontic, sau cazul se incadreaza in grupa celor cu stabilirea unui nivel de trai bun.

Veti vedea, in cazurile prezentate de noi, situatii rezolvate cu o minima interventie chirurgicala la momentul optim, dar si cazuri care au necesitat luni de interventie, cu activari de aparat fie la o saptamana, fie la doua.

Tehnici inovative in ortodontia canina
Datorita tehnicilor inovative folosite in ortodontia canina, costurile aparatelor ortodontice sunt comparabile cu cele din ortodontia umana. Aparatele se realizeaza pe baza amprentelor individuale. Se realizeaza la comanda. Cantitatea de material necesar realizarii acestora variaza in functie de talie si dimensiunea dintilor. Orice tratament ortodontic se incepe prin amprentarea situatiei, dupa care se discuta cazul medic-tehnician, ca mai apoi proprietarul sa fie informat asupra costurilor. Abia dupa ce avem acordul dumneavoastra, vom demara proiectul.

Trebuie sa fiti constienti ca ortodontia canina presupune un tratament ortodontic care necesita activari de aparat fie la o saptamana, fie la doua. Aceste activari se realizeaza in inhalosedare. Deci, la costurile aparatului ortodontic, se adauga costurile anesteziilor. Exact ca in ortodontia umana, aceste activari pot varia de la individ la individ. Unii necesita mai multe sedinte, altii mai putine. Numarul sedintelor se poate aproxima la inceputul tratamentului, deci veti sti la ce sa va asteptati cu mici variatii.

Aparatele ortodontice necesita implicare din partea proprietarilor. Pacientul va trebui supravegheat spre a nu isi indeparta aparatul ortodontic. Va vom spune cum sa faceti acest lucru. Mancarea in perioada purtarii aparatului ortodontic va trebui controlata judicios. Copilul patruped nu va avea voie cu jucarii in aceasta perioada.

Oricum vom reveni asupra acestor aspecte si in cabinet, explicandu-va cu atentie ce inseamna si ce implica un aparat ortodontic la caine.

...
Tumorile orale la caini

Tumorile orale la caini sunt patologii care sperie din momentul in care se pronunta cuvantul tumora. In medicina, orice formatiune care este cu plus de substanta, si care, in mod normal, nu isi are locul in zona descoperita, este denumita formatiune tumorala. Aceasta formatiune tumorala poate sa aiba caracter benign, benign dar malign prin evolutie sau malign. Benignitatea sau malignitatea se stabileste cu ajutorul examenului morfo-patologic pus de un specialist in domeniu. Exista anumite caracteristici macroscopice care pot sa indice caracterul benign sau malign al formatiunilor. Acestea, insa, dau un diagnostic prezumtiv. Diagnosticul de acuratete se stabileste de catre medicul specialist.

Preferam sa intervenim in stadiile incipiente, atunci cand aceste formatiuni isi fac aparitia. Atunci cand aceste formatiuni ajung la dimensiuni impresionante, pe langa impactul vizual, exista si aspecte nevazute importante, de tipul puilor dati la distanta, complexitatea actului chirurgical de indepartare a tumorii. In aceste situatii va trebui sa punem foarte bine in balanta oportunitatea realizarii interventiei.

Cabinetul nostru are o experienta bogata in diagnosticarea tumorilor la nivelul cavitatii orale si in excizia acestora. Va invitam sa descoperiti cateva dintre cazurile cele mai reprezentative ale acestei categorii.

...
Rezectiile apicale la caini

Rezectiile apicale la caini sunt manopere de inalta precizie prin care aliniem stomatologia veterinara stomatologiei umane, dar si stomatologiei veterinare universale. Rezectiile apicale reprezinta o etapa importanta inaintea extractiei. Daca implantarea osoasa a dintelui este buna, iar dintele a prezentat abcese dentare repetate, in antecedente, cea mai buna solutie pentru rezolvarea pe termen lung este rezectia apicala. Dintii care se preteaza la rezectie apicala sunt caninii si carnasierii. Rezectia apicala este o endodontie chirurgicala, care impune sigilarea retrograda a canalului radicular. Avem numerosi carnasieri maxilari salvati de noi prin aceasta inovativa procedura, dar si canini.

Rezectie apicala de canin maxilar
Va prezentam un canin maxilar a carui unica solutie de ramanere pe arcada a fost rezectia apicala. Istoria acestui canin este lunga si plina de peripetii. S-a incercat, anterior noua, sa fie obturat endodontic. Nu s-a putut, realizandu-se o cale falsa, pe care noi am obturat-o corect.

Insa, pentru un prognostic mai bun pe arcada am decis sa realizam o rezectie apicala cu obturatie retrograda. Corectitudinea obturatiei retrograde se poate observa radiologic, dar si clinic in oglinda.

Dupa interventie, pacienta noastra ne-a transmis multumiri!

 

...
Osteonecroza la caini

Osteonecroza la caini, este o patologie severa. Aceasta impune masuri imediate. Osteonecroza are, de obicei, o evolutie indelungata. Pe masura ce se extinde, se pierd cantitati impresionante de os. Osteonecroza la caini apare pe un fond imunitar scazut. La fiecare interventie chirugical-stomatologica este foarte important ca, prin manoperele efectuate, sa realizam o profilaxie a aparitiei osteonecrozei si osteomielitei. Astfel, o punctie septica, o inchidere necorespunzatoare a unei plagi postextractionale, un fond hormonal propice, dupa infectii repetate coroborate cu administrarea necorespunzatoare a antibioticelor, pot conduce catre aceasta entitate patologica. Osul se expune in cavitatea orala, organismul incearca sa limiteze extinderea acestei infectii, dar din pacate fara rezultat, aceasta patologie grefandu-se pe o situatie imunitara scazuta. Secretiile purulente, urat mirositoare, expunerea osului pe o suprafata mai mult sau mai putin intinsa, sunt printre semnele clinice ale osteonecrozei.

De cele mai multe ori sunt selectate tulpini rezistente bacteriene fiind necesara o atentie deosebita la alegerea antibioticelor pentru tratamentul acesteia.

...
Despicaturile de palat la caini

Despicaturile de palat la caini pot fi despicaturi anterioare de palat dur, posterioare de palat dur, asociate sau nu cu despicaturile de buza si palat moale. Despicaturile de buza sunt cunoscute in popor drept buza de iepure.

Palatoschizisul este sinonim cu despicatura de palat dur si gura de lup. Palatoschizisul este o urgenta chirurgicala. Urgenta chirurgicala se datoreaza faptului ca palatoschizisul presupune o comunicare larga intre cavitatea orala si cea nazala. In mod normal, cele doua cavitati sunt separate de doua mucoase, nazala si palatinala, dar si de o lama de os. Despicaturile apar in timpul vietii uterine, atunci cand mugurii embrionari nu fuzioneaza din varii motive, ramanand de sine statatori. Factorii predispozanti incriminati in aparitia acestei sunt lipsa acidului folic.

Ilustram patologia despicaturile de palat la caini cu un caz in care despicatura de buza este asociata, cu despicatura de palat. Fie ca despicatura de palat intereseaza doar palatul anterior, fie se poate asocia cu o despicatura de palat mai extinsa. Aceasta anomalie este cunoscuta sub denumirea de ”buza de iepure”. Interventia chirurgicala de corectare a defectului se va realiza doar in momentul in care puiul este apt sa fie supus unei anestezii inhalatorii. Acest lucru poate fi posibil intre 2 si 5 luni de viata. Pana atunci, suntem alaturi de dumneavoastra cu sfaturi competente si chiar cu proteze de silicon care sa ajute la hranirea corespunzatoare a puiului.

Cabinetul veterinar Dentovet va ofera suport inca din primele ore de viata. Nu ezitati sa ne contactati!

...
Dintii roz la caini

Dintii roz la caini este sectiunea care vine sa va exemplifice modul de tratament si variatiile de culoare intalnite de noi in practica cotidiana. Obiectivul nostru este ca dumneavoastra sa va faceti o idee in momentul descoperirii unui astfel de dinte roz. Daca la oameni dintii roz apar consecutiv aplicarii unor materiale de obturatie radiculara, in cazul cainilor, acesti dinti roz apar datorita unei hiperemii pulpare. Hiperemia pulpara reprezinta o inflamatie a pulpei dentare, inflamatie care duce la extravazarea hematiilor in dentina. Prezenta hematiilor in dentina are ca rezultat aceasta coloratie spectaculoasa pentru un necunoscator. Pentru un specialist, acesti dinti roz reprezinta semne clare de durere dentara. In functie de situatie si de ce indica radiografiile dentare, tratamentul variaza. De cele mai multe ori acestia pot fi salvati, ramanand pe arcada.

...
Aditie de os la caini

Aditie de os la caini este capitolul din sectiunea Cazuri in care noi prezentam o procedura de ultima generatie in stomatologia veterinara. O aditie de os la caine se realizeaza fie cu os artificial, fie cu os autolog. Materialele de aditie de os artificial la caine pot fi osteoinductoare sau osteoconductoare. In functie de situatia data si in functie de rezultatele pe care le dorim sa le obtinem, vom alege varianta optima.

Folosim aditie de os la caine in trei mari situatii:

a) In parodontopatii marginale cronice aflate in stadii incipiente-medii;
b) In cresterea disponibilitatii osoase in vederea inserarii implanturilor;
c) In vederea cresterii grosimii osoase mandibulare postextractional, la rasele mici.
La Dentovet dispunem de materiale de regenerare osoasa. Daca situatia o va cere, vom expune si aceasta posibilitate terapeutica.

Cand discutam despre aditie de os la caine, costurile pentru materialele de regenare osoasa vi se vor enunta separat fata de cele ale manoperelor chirugicale. De ce? Pentru ca aceste materiale se vand in functie de volum.

Prezentam mai jos cateva dintre cazurile noastre de aditie de os la caini.

...
Implanturile dentare la caini

Implanturile dentare la caini sunt piese medicale certificate, care inlocuiesc unitatile dentare absente. Atat in Europa, cat si in Rusia si Statele Unite ale Americii, aceste manopere se realizeaza in mod curent.

La Dentovet avem, deja, implanturi inserate. Acestea au o evolutie postoperatorie foarte buna.

Majoritatea implanturilor inserate pana acum au fost inserate postextractional.

Implanturile se insera postextractional atunci cand sunt indeplinite mai multe conditii:

a) lipsa proceselor inflamatorii;
b) prezenta unui os sanatos;
c) disponibilitate osoasa corespunzatoare.
Mai multe informatii despre implanturile dentare la caini gasiti in sectiunea Pentru Proprietari, la capitolul Implantul dentar pentru caine.

Pana la acest moment noi am inserat implanturi pentru a inlocui premolari anteriori, dar si pentru carnasieri.

Va invitam sa descoperiti cazurile noastre pe dentovet.ro