Advanced Gentle Dentist - clinica stomatologica-Bucuresti

Parodontologie

...
Tratamente parodontale (parodontoza)

Parodontoza este o boala de natura bacteriana ce afecteaza gingiile si tesuturile de suport ale dintelui.

 

Daca vi s-a spus ca suferiti de parodontoza, nu sunteti singurul! Aproximativ 75% dintre pacienti prezinta o forma a bolii parodontale. Aceasta este o boala de natura bacteriana ce afecteaza gingiile si tesuturile de suport ale dintelui (sistemul de ligamente ce sustine dintele in os).

Boala parodontala se poate prezenta sub mai multe forme. Ea incepe odata cu depunerea placii bacteriene, o pelicula opaca, ce se intareste, in cele din urma formand tartrul. Depozitele de tartru pastreaza bacterii ce infecteaza gingiile. In fazele incipiente, aceasta se numeste gingivita, caracterizata prin gingii rosii, inflamate si sangereaza atunci cand va spalati pe dinti. Netratata, gingivita progreseaza in parodontita,  o forma mult mai grava a bolii, in care se formeaza pungile parodontale, separand dintii de gingii si os.

Semnele ce pot indica o forma a parodontozei sunt:

  • respiratie urat mirositoare;
  • sangerare gingivala spontana sau la periajul dintilor;
  • gingii umflate si rosii;
  • sensibilitate dentara;
  • mobilitate dentara;
  • retractii gingivale cu expunerea radacinilor dintilor.

Oricare dintre aceste semne pot marca o problema serioasa si trebuie verificat de catre medicul specialist parodontolog. La prima consultatie acesta va:

  • realiza un istoric medical pentru a identifica factorii de risc ai parodontozei (fumatul, diabetul zaharat, etc.);
  • examina gingiile si va consemna gradul de inflamatie;
  • masura adancimea pungilor parodontale cu ajutorul unei sonde parodontale gradate.

Pe langa examenul clinic, medicul are nevoie de o radiografie panoramica pentru a analiza eventuala pierdere osoasa, intrucat boala parodontala afecteaza implicit osul. Pe masura ce nivelul osului scade, gradul de implantare a dintilor scade si el, fapt ce duce la pierderea acestora. Astfel, pe baza examenului clinic si a interpretarii radiografice, medicul parodontolog va putea preciza gradul de severitate al parodontozei si posibilitatile de tratament. Impreuna cu dvs. o va alege pe cea mai potrivita, in final realizand un plan de tratament structurat pe etape succesive.

Pasii parcursi pentru tratamentul bolilor gingivale sunt: eliminarea placii bacteriene si a tartrului, parodontometrie, chiuretaj si decontaminare LASER, biostimulare LASER.

Pentru detalii si programari, adresati-va medicilor de la Advanced Gentle Dentist. Consultatia este gratuita!