Columna Medical Center - Clinica doctorului Nitescu Cristian
Cristian Niţescu
Abdominoplastia este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime din regiunea mijlocie şi inferioară a abdomenului. Procedura poate ameliora semnificativ aspectul acestuia: elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizeză abdomenul.
Cine poate beneficia de operaţia de abdominoplastie
Abdominoplastia se adresează în egală măsură atât bărbaţilor, cât şi femeilor care prezintă un surplus tegumentar însoţit de grăsime pe abdomen, care nu se pot îndepărta prin dietă sau exerciţii fizice. Abdominoplastia poate fi de mare ajutor femeilor care au avut sarcini multiple şi au muşchii abdominali mult depărtaţi. Dacă eşti femeie şi intenţionezi să mai ai o sarcină, intervenţia nu este indicată deoarece muşchii verticali ai abdomenului, refăcuţi în urma tratamentului, pot fi despărţiţi din nou în perioada gravidităţii. De asemeni, dacă doreşti să slăbeşti, este recomandat să amâni operaţia de abdominoplastie până după stabilizarea rezultatelor dietei.
Operaţia de abdominoplastie
Abdominoplastia se face sub anestezie generală şi necesită internare. Intervenţia chirurgicală durează între două şi patru ore, în funcţie de zona care trebuie excizată. Există mai multe tehnici folosite pentru abdominoplastie. Cel mai frecvent, chirurgul va face o incizie de-a lungul abdomenului inferior, de la spina iliacă anterosuperioară dreaptă la cealaltă, pe linia de deasupra pubisului. A doua incizie se va face pentru a elibera ombilicul de ţesutul înconjurător. Apoi, chirurgul separă pielea de pe peretele abdominal pe toată suprafaţa până la coaste pentru a elibera muşchii verticali ai abdomenului. Muşchii sunt cusuţi din nou pe linia de mijloc. Acest lucru implică un nou perete abdominal, mai ferm, precum şi o talie mai îngustă. În final, îţi vor fi aplicate pansamente elastice.
Perioada postoperatorie şi recuperarea după abdominoplastie
Pentru câteva zile, este posibil ca abdomenul tău să fie umflat. Îţi vor fi administrate medicamente pentru a ameliora senzaţiile de disconfort, slăbiciune sau dureri. În funcţie de complexitatea operaţiei, poţi fi externat(ă) după câteva ore de la operaţie sau vei putea rămâne spitalizat(ă) pentru 2-3 zile. Va trebui să stai cu coapsele în flexie uşoară pentru a reduce tensiunea în zona abdominală.
Vei purta o burtieră elastică timp de 1-2 luni. Pentru a permite vindecarea în condiţii optime, trebuie să eviţi activităţile fizie intense timp de 3-4 săptămâni. Decizia momentului de a-ţi relua munca îţi aparţine, în funcţie de ritmul vindecării şi de cum te simţi.
După o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează şi se deschid la culoare. Îţi recomandăm să eviţi expunerea la soare timp de un an de la operaţie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Cicatricile nu vor dispărea niciodată complet, dar pot fi mascate de chilot şi de costumul de baie.
Pentru menţinerea îndelungată a rezultatelor obţinute, este important să urmezi un regim dietetic recomandat de un medic nutritionist şi să practici exerciţii fizice cu regularitate.
Riscurile operaţiei de abdominoplastie
În cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea complicaţii precum: reacţii alergice, hemoragii, infecţii, tromboze (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Infecţiile pot fi tratate cu antibiotice şi drenaje, dar vor prelungi durata spitalizării. Poţi minimiza riscul apariţiei trombozelor mişcându-te cât mai curând posibil după efectuarea operaţiei.
Dacă eşti fumător, îţi recomandăm să renunţi la fumat cel puţin cu câteva săptămâni înainte de operaţie dar şi după operaţie. Din cauza circulaţiei cutanate deficitare, riscul apariţiei tulburărilor de vascularizaţie este mai mare. De asemeni, nicotina întârzie vindecarea.
Pentru minimalizarea riscurilor, este necesar să respecţi cu stricteţe instrucţiunile chirurgului plastician.
Abdominoplastia îţi poate îmbunătăţi aspectul exterior şi îţi poate conferi mai multă încredere în tine, dar este important să te informezi foarte bine în prealabil pentru a fi la curent cu toate efectele, pozitive şi negative, pe care le presupune o astfel de intervenţie.
Implanturile fesiere presupun o intervenţie chirurgicală, cu rolul de a îmbunătăţi conturul feselor şi de a crea forme pline, aşa numitul „fund bombat”. Realizate din silicon solid sau semi-solid, implanturile fesiere dau, la atingere, o senzatie similară cu atingerea unor muşchi bine tonifiaţi.
Implanturile fesiere se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor, preocupaţi să aibă forme mai rotunjite şi un fizic armonios, bine proporţionat.
Operaţia de implanturi fesiere
Intervenţia chirurgicală durează aproximativ două ore şi se desfăşoară sub anestezie generală.
Chirurgul plastician realizează o incizie fie în zona de întâlnire a feselor cu partea posterioară a coapselor, fie în zona coccigiană (partea superioară a şanţului interfesier). Cel mai frecvent, incizia se efectuează în zona coccigiană, pentru ascunderea cicatricilor, în ciuda faptului că în aceasta zonă este prezent un risc mai mare de infecţie. Medicul chirurg va crea un „buzunar” suficient de mare pentru a insera implanturile fesiere. Acestea pot fi puse sub muşchiul fesier mare sau deasupra acestuia. În general, rezultatele sunt permanente.
Există de asemeni opţiunea de a se folosi ţesutul adipos al pacientului. În acest caz, este necesar să faci intervenţii periodice, pentru ca rezultatele să se menţină pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Perioada postoperatorie şi recuperarea după implanturile fesiere
În funcţie de complexitatea intervenţiei, pot exista cazuri în care pacientul să necesite spitalizare şi cazuri în care aceasta să nu reprezinte o necesitate.
Pe parcursul primelor zile, pot apărea efecte secundare, precum: dureri, răni, amorţeală, umflături de mici dimensiuni, vânătăi. Trebui să reţii însă că acestea sunt temporare şi în timp te vei simţi din ce în ce mai bine, până la recuperarea completă.
După aproximativ 5-7 zile, îţi poţi relua activităţile cotidiene. Este recomandat însă să nu faci activităţi fizice solicitante în prima lună după operaţia de implanturi fesiere.
Riscuri ale operaţiei estetice de implanturi fesiere
Trebuie să fii de asemeni conştient(ă) că în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea anumite complicaţii, precum: infecţii, sângerări, afectarea nervilor şi/ sau a muşchilor, asimetrie.
Apelează la un medic chirurg cu experienţă şi respectă cu stricteţe recomandările acestuia, pentru minimalizarea acestor riscuri.
Implanturile fesiere pot reprezenta soluţia optimă dacă îţi doreşti forme mai pline, atractive, armonioase, dar trebuie să fii realist şi conştient(ă) de toate aspectele pe care le implică supunerea la o astfel de intervenţie chirurgicală.
Implanturile de gambă presupun o intervenţie chirurgicală, cu scopul de a mări şi contura forma gambei. Apelând la implanturile de gambă, poţi corecta şi deformările gambelor, rezultate în urma unor leziuni sau traumatisme. Scopul acestora este unul estetic dar şi reparator.
Implanturile de gambă rezolvă, în cazul femeilor, problema simetriei gambelor, disproporţionalităţii faţă de coapse, obţinându-se o linie armonioasă a piciorului. Pentru bărbaţi, implanturile de gambă oferă posibilitatea creşterii masivităţii musculaturii gambei, adică dobândirea unui aspect similar cu cel obţinut în urma multor ore de antrenament intensiv la sală.
De asemeni, conturul gambei poate fi refăcut în anumite patologii: boli neurologice care deteriorează musculatura gambei (poliomielita, spina bifida), malformaţii congenitale, atrofii musculare, leziuni.
Implanturile de gambă - implanturile cu silicon
Implanturile sunt fabricate din silicon (la fel ca şi cele mamare) şi au o consistenţă fermă, producând aspectul şi senzaţia unui muşchi de gambă foarte bine antrenat şi dezvoltat. Implanturile sunt disponibile în diferite mărimi, pentru a se potrivi oricărei variante de anatomie a gambei. Se pot construi implanturi perfect adaptate gambei, prin obţinerea unor mulaje ale musculaturii. Forma, grosimea şi materialul din care sunt fabricate sunt câteva dintre datele pe care le vei stabili împreună cu medicul chirurg înainte de operaţia propriu-zisă.
Intervenţia chirurgicală de implant de gambă
Intervenţia chirurgicală pentru augmentarea şi conturarea gambelor durează aproximativ două ore (45 minute -1 oră pentru fiecare gambă) şi se desfăşoară sub anestezie generală.
Pentru obţinerea unui relief cât mai apropiat de cel anatomic, în fiecare gambă se introduc câte două implanturi de silicon, sub fascia capetelor laterale si mediale ale muşchilor gastrocnemieni. Folosirea unui implant unic pentru mărirea ambilor muşchi gastrocnemieni ar conduce la obţinerea un aspect artificial, de aceea este recomandabil să fie folosite două implanturi. În general, implanturile unice sunt utilizate în intervenţiile reconstructive. Inciziile se realizează în spatele genunchiului, cicatricile fiind aproape imperceptibile după vindecare.
Asemenea tip de intervenţie necesită spitalizarea.
Perioada postoperatorie şi recuperarea după implantul de gambe
Durerile după operaţie sunt tolerabile. Acestea pot provoca un disconfort la mers în primele zile după intervenţia chirurgicală, asemănător febrei musculare după o activitate intensă. Durerile pot fi atenuate prin administrarea unor medicamente. În primele zile, pot apărea de asemeni umflături şi vânătăi la nivelul pielii, în zona tratată.
Firele se scot după 7-14 zile. Îţi vei putea relua activitatea obişnuită după aproximativ 2 săptămâni, dar este recomandat să nu faci eforturi fizice solicitante. Te vei recupera complet după o perioadă de 4-6 săptămâni de la operaţia de implanturi de gambe, durata fiind influenţată şi de dimensiunile iniţiale ale gambei, nivelul vieţii cotidiene şi respectarea sfaturilor medicului.
Dacă intervine orice tip de problemă pe parcursul acestei perioade (disconfort fizic pronunţat, dificultăţi de vindecare a cicatricilor), nu ezita să te adresezi medicului chirurg plastician.
Rezultatul obţinut prin implantul de gambe este unul permanent şi nu este periclitat de trecerea timpului.
Riscuri induse de operaţia de implant de gambă
Orice intervenţie chirurgicală prezintă riscul infecţiei şi cel aferent anesteziei, de aceea este necesar să apelezi la un chirurg plastician cu experienţă şi să verifici că intervenţia se desfăşoară în condiţii corespunzătoare.
Alte posibile complicaţii sunt: hematoamele (acumulare de sânge în ţesuturi, provocată de o hemoragie), inflamaţii, deteriorări ale muşchilor sau nervilor, asimetria între cele două gambe.
O dată cu avansarea în vârstă, trebuie să ştii că pot apărea probleme circulatorii şi poate fi necesară scoaterea implanturilor.
Riscurile precum deplasarea implanturilor de la locul lor, modificarea reliefului gambei, sunt foarte rar întâlnite.
Operaţia de implanturi de gambă îţi poate oferi o imagine exterioară îmbunătăţită, un trup armonios şi echilibrat, precum şi satisfacţie personală şi încredere în tine însuţi.
Liftingul de fese presupune o intervenţie chirurgicală care poate îmbunătăţi forma şi conturul feselor, eliminând tegumentul şi grăsimea în exces de la nivel fesier. Liftingul de fese poate constitui o armă eficientă împotriva a ceea ce denumim în limbaj comun, „un fund lăsat”.
Liftingul de fese poate fi util persoanelor care au scăzut sever în greutate, au pielea lăsată din cauza avansării în vârstă sau îşi doresc o ameliorare a aspectului posteriorului. De cele mai multe ori, exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru a avea efectele scontate. De asemeni, pacienţii care au făcut o liposucţie sunt buni candidaţi pentru intervenţia de lifting de fese, deoarece lipoaspiraţia poate lăsa tegument în exces, care atârnă şi necesită ridicare. Medicii plasticieni recomandă efectuarea ambelor proceduri, lifting de fese şi lipoaspiraţie, în acelaşi timp.
Intervenţia chirurgicală de lifting de fese
Chirurgul plastician efectuează inciziile sub regiunea fesieră, unde nu sunt vizibile. Ulterior, acesta va îndepărta tegumentul în exces şi care atârnă. Pentru ameliorarea aspectului feselor, se poate efectua acum şi lipoaspiraţia. Intervenţiile chirurgicale durează de la două la patru ore şi se desfăşoară sub anestezie generală. Nu este necesară spitalizarea.
Perioada postoperatorie şi recuperarea
În primele săptămâni de la operaţie, pot apărea efecte adverse, precum: dureri, senzaţii de amorţeală, vânătăi, dar acestea sunt temporare. De asemeni, pentru atenuarea durerilor, medicul îţi va administra medicamente.
Principalul obstacol în vindecare şi recuperare îl constituie faptul că nu ai voie să te aşezi pe incizie. Este recomandabil ca în timpul primei săptămâni după intervenţie, să te aşezi numai pe burtă. Pe măsură ce inciziile se vindecă, îţi vei putea relua activităţile normale cotidiene, incluzând şi poziţia de şezut.
Recuperarea iniţială durează aproximativ 10 zile, dar trebuie să eviţi să faci eforturi fizice solicitante. Te vei recupera complet după patru- şase săptămâni, în funcţie de complexitatea intervenţiei chirurgicale desfăşurate. Inciziile pot necesita însă o perioadă de până la un an pentru estomparea şi vindecarea acestora.
Riscurile operaţiei de lifting fesier
Complicaţiile sunt rare, dar ele pot include sângerări, infecţii şi colecţii lichidiene persistente. Pentru minimalizarea riscurilor, apelează la un medic chirurg plastician şi asigură-te că intervenţiile se desfăşoară în condiţii corespunzătoare.
Este necesar ca în perioada recuperării să nu te aşezi pe incizie şi să nu faci întinderi la acest nivel, pentru că pot apărea complicaţii. În astfel de cazuri, pot fi necesare intervenţii suplimentare pentru corectarea problemelor ce au survenit la nivelul locului inciziei.
Rezultatele în urma intervenţiei de lifting de fese sunt în general de lungă durată, dar trebuie să urmezi în continuare o dietă sănătoasă şi ech
Lipoaspiraţia este o operaţie estetică de îndepărtare a depozitelor de grăsime nedorite din anumite regiuni ale corpului: coapse, şolduri, fese, abdomen, gambe, genunchi, partea superioară a braţelor. Prin eliminarea excesului adipos, conturul corpului poate fi remodelat.
Lipoaspiraţia nu trebuie însă asociată cu un tratament pentru slăbire. Liposculptura îţi este recomandată dacă ai depozite de grăsime în anumite zone ale corpului, această problemă neputând fi soluţionată prin diete şi exerciţii fizice.
Nu este indicat să apelezi la procedeul de lipoaspiraţie dacă ai avut operaţii recente, dacă ai o circulaţie proastă în aria interesată sau dacă suferi de afecţiuni cardiace sau pulmonare.
Intervenţia chirurgicală de lipoaspiraţie
Lipoaspiraţia implică introducerea unei canule speciale în ţesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm. Capătul opus al canulei este ataşat la un sistem vacumatic. Chirurgul manipulează canula la nivelul stratului profund de grăsime, spărgînd grăsimea şi apoi aspirând-o. Pentru eliminarea întregului strat de grăsime, uneori sunt necesare incizii suplimentare. Poţi simţi o senzaţie de contracţie, pe parcurs ce se apropie canula de muşchi. Vei pierde lichide în timpul operaţiei şi este esenţial ca aceste pierderi să fie înlocuite pentru a nu intra în stare de şoc. Pentru aceasta, vei avea perfuzii, iar dacă este necesar şi transfuzie cu sânge propriu.
În funcţie de aria care trebuie expirată, lipoaspiraţia poate dura între o jumătate de oră şi câteva ore. În general, intervenţia se desfăşoară pe parcursul a 1-2 ore.
Liposucţia se poate face cu anestezie generală, cu anestezie intravenoasă completată cu anestezie locală sau cu anestezie peridurală.
Perioada postoperatorie după operaţia de lipoaspiraţie
După intervenţia chirurgicală, vei purta un corset elastic compresiv pentru a reduce sângerarea şi umflarea şi pentru a ajuta pielea să se strângă. Trebuie să porţi acest corset continuu, timp de 2-3 săptămâni, apoi doar în timpul zilei, în funcţie de recomandările doctorului. Pentru prevenirea infecţiei, ţi se vor administra de asemeni antibiotice.
Zona aspirată va fi umflată, va prezenta vânătăi şi poţi avea senzaţii de arsură. Temporar, poţi resimţi stări de amorţeală, îngreunare şi îţi poţi pierde sensibilitatea în aria aspirată. Durerile pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor. Cu timpul, vei începe însă să te simţi din ce în ce mai bine.
Recuperarea după operaţia de lipoaspiraţie
Vindecarea este un proces gradual. Vei putea merge după 1-2 zile, iar suturile se vor îndepărta după 5-10 zile. Îţi vei putea relua ritmul obişnuit şi te vei putea întoarce la lucru după 10-14 zile. Umflăturile vor dispărea în 1-2 luni, dar pot persista până la 6 luni sau mai mult. Activităţile fizice ar trebui evitate timp de 2-4 săptămâni. Evoluţia trebuie să fie monitorizată periodic de medicul chirurg, iar dacă apar simptome ce conduc la un disconfort fizic ridicat (dureri, sângerări), nu ezita să apelezi la acesta!
Rezultatele sunt în general stabile. După această perioadă, trebuie să ai o dietă normală, echilibrată şi să ai un program regulat de exerciţii fizice în activităţile tale. Dacă te vei îngrăşa, o vei face în mod uniform, nu doar în anumite zone.
Riscurile induse de operaţia de lipoaspiraţie
Pentru limitarea riscurilor, adresează-te unui chirurg plastician cu experienţă şi asigură-te că intervenţiile se efectuează în condiţii adecvate. Trebuie să respecţi cu exactitate sfaturile chirurgului plastician!
Cicatricile postoperatorii sunt mici şi plasate strategic pentru a fi ascunse, nepunând probleme de ordin estetic.
Pot surveni însă probleme precum: umflarea zonei tratate, vânătăi, schimbări de culoare a pielii ce pot rămâne permanente dacă te expui la soare, asimetrii, mici denivelări la persoanele cu o elasticitate scăzută a pielii, modificări temporare a sensibilităţii tegumentare în zonele aspirate. Infecţia sau pierderea excesivă de fluide poate duce la complicaţii severe.
În ceea ce priveşte aspectul de celulită, „coajă de portocală”, lipoaspiraţia nu este eficientă, chirurgii recomandând alte tehnici pentru soluţionarea acestei probleme.
Pe SănătateaTV.ro puteţi viziona emisiuni despre lipoaspiraţia cu laser, informaţii preparatorii şi recuperare şi contraindicaţii, pe aceeaşi temă!