Roxana Dumitru - Studio Make-up, Bucuresti

Machiaj de zi

...
Machiaj de zi

In perceptia a probabil 90% dintre femei, machiajul de zi se diferentiaza de cel de seara prin complexitatea machiajului ochilor.

In realitate, intr-un salon, sau cel putin in studioul meu de make-up, el se diferentiaza prin timpul petrecut la realizarea acestuia, la fixarea bazei de machiaj, la rezistenta in timp a acestuia, si apoi prin complexitatea machiajului ochilor, al buzelor, modelarea fetei, si asa mai departe.

Din pacate, la un machiaj de zi se petrece mai putin timp deoarece clienta, neintelegand importanta acestor aspecte, atat la machiajul de zi cat si la cel de seara, isi doreste o diferentiere de preturi. Astfel ca la un tarif mai mic, timpul de executie este mai mic, implicit toate aspectele mentionate mai sus sunt la nivel mai scazut.

Femeile au gusturi diferite cand vine vorba de machiaj de zi sau machiaj de seara, pana in stadiul in care pentru unele fete / femei machiajul de zi poate fi echivalent cu cel mai puternic machiaj de seara purtat de catre alta fata / femeie, si invers, machiajul de seara poate fi echivalent cu un machiaj simplu, aproape de natural, o alegere pe care multe ar face-o pentru zi. Important este cum se simte fiecare fata / femeie bine, ce fel de machiaj ii place sa poarte, ce stil si ce intensitate o "aranjeaza" mai bine, atat vizual, cat si spiritual.

O clasificare subiectiva a tipurilor de machiaj suna cam asa:

  • machiajul de zi cu zi: un machiaj cu o baza mai usoara, insa bine fixata, cu o modelare usoara a fetei, cu accent doar pe una dintre punctele forte ale fizionomiei, si anume ochi, buze, sprancene SAU pometi, fara camuflari excesive ale eventualelor imperfectiuni, cum ar fi petele solare (exceptie as face doar in caz de acnee), fara gene false smocuri sau banda, doar mascara sau extensii de gene(eu personal sunt fana a extensiilor de gene si le recomand ori de cate ori este nevoie).
  • machiajul pentru ocazii speciale: un machiaj cu o baza adecvata necesitatilor clientei (daca este nevoie de o acoperire mai mare, sunt total de acord sa fie facuta, deoarece la astfel de evenimente se fac fotografii instantanee in care, dupa parerea mea, trebuie sa fim impecabile), o modelare mai puternica a fetei (acest lucru ramane totusi in limitele naturalului imperceptibil pentru alte persoane privitoare, indiferent sa acestea se afla la 10 m sau la 20 cm de fata clientei), accent pe una, doua, sau pe toate punctele forte ale fetei in acelasi timp, executat insa in armonie si cu bun gust pentru a evita vulgaritatea, gene false de orice tip, atata timp cat se incadreaza cu contextul general al machiajului.
  • Cum se deosebeste un machiaj de zi cu zi bine realizat?

    Machiajul de zi cu zi este un machiaj pe care putem sa il purtam zilnic, la job, la intanirile cotidiene cu prietenii sau de afaceri, la orice eveniment care nu implica fotografii executate cu un blitz puternic, sau o tinuta vestimentara sofisticata.

    Odata cu enumerarea pasilor pe care eu si echipa mea ii executam in realizarea unui machiaj de zi cu zi, voi scoate in evidenta ce anume face ca machiajul realizat de noi sa se diferentieze de multe altele, si prin "multe altele" vreau sa spun machiaje executate acasa, sau executate de alti "profesionisti" nu atat de bine pregatiti.

    In primul rand discutam despre baza machiajului care consta in pregatirea tenului, aplicarea fondului de ten si a pudrei. Este foarte importanta alegerea unui demachiant si a unei creme cosmetice pregatitoare adecvate tenului pe care lucram, pentru a pune bazele stabile ale unui machiaj de durata.

    Apoi, aplicarea fondului de ten, pe care noi o realizam DOAR prin folosirea unui dispozitiv numit aerograf sau airbrush. Este o tehnica aparent simpla, insa pentru cine nu stie sa o foloseasca adevcat, are efecte la polul opus. Am auzit o data o replica cum ca "am folosit aerograful, deci baza de machiaj nu are cum sa fie incarcata" ... GRESIT! Daca aerograful este folosit inadecvat, baza de machiaj poate iesi cu pete, ingrosata, incarcata, neuniforma, intr-o culoare nepotrivita tenului, si toate acestea pot aparea fara sa fie acoperite nicidecum eventualele mici imperfectiuni, ca sa nu mai vorbesc de cele mari. Voi aminti de asemenea momentele jenante in care baza creata din fond de ten se termina la linia mandibulei, si se observa o diferenta clara intre gat si restul fetei, ca si cand am purta o masca. Toate aceste aspecte nu au voie sa existe la finalul unui machiaj executat de un profesionist adevarat.

    Modelarea fetei TREBUIE sa existe, dar intr-o forma mai usoara. Si aici se vehiculeaza in ultima vreme o campanie impotriva modelarii excesive a fetei, insa nimeni nu ia in considerare urmatorul aspect. In cadrul unui machiaj realizat corect, toate trasaturile fetei, umbrele naturale, cearcanele, plantatia parului, forma buzelor, a ochilor, si asa mai departe, se atenueaza. Practic, prin aplicarea bazei de machiaj, noi cream o plansa goala, uniforma, peste care revenim apoi cu un desen. Daca nu cream la loc si aceste detalii ce constau in umbre si lumini, fata va parea anosta, plata si fara viata. Acest lucru nu inseamna ca "desenam" o alta fata, ci ca redam trasaturile intr-o forma usor mai avantajoasa pentru fizionomie, daca acest aspect este necesar.

    Nu de putine ori, in cadrul executarii unui machiaj, atentionez clienta ca aceasta faza este trecatoare, deoarece aspectul de imediat dupa aplicarea fondului de ten nu este unul estetic, decat pentru o petrecere tematica, sau pentru photoshooting / prezentare de moda.

    Concluzia este ca modelarea este buna daca este realizata corect, cu limita si bun simt, de un profesionist in make-up.

    Sprancenele trebuie conturate intr-o forma si culoare naturala, care sa imite pe cat posibil firele de par, indiferent daca accentuam mai mult sau mai putin aceasta trasatura. Machiajul de zi cu zi inseamna NATURALETE si, prin tot ceea facem noi ca profesionisti in machiaj,trebuie sa ne incadram in aceasta limita.

    Ochii pot fi conturati mai mult sau mai putin, insa eu personal recomand un machiaj mai putin grafic, o tendinta mai inexacta in desen, indiferent ca alegerea intensitatii este pe un stil natural sau mai accentuat. Nu este nevoie ca persoanele din jur sa ne priveasca si sa gandeasca "vai cat a stat sa se machieze azi". Aspectul final trebuie sa fie natural, ca si realizat in 5 minute in fata oglinzii din baie, insa completat de touch-ul unui profesionist in finisarea detaliilor.

    Buzele pot fi conturate in orice nuanta, mata sau lucioasa, mai densa sau transparenta. Poate fi folosit un contur de buze sau doar un gloss, atata timp cat sunt perfecte. Nu recomand realizarea efectelor de volum sau de marire excesiva a buzelor, pentru acelasi motiv descris mai sus, si anume evitarea unui efect de "machiaj prea lucrat"

Categorii
Date de contact
0724922509
Bd. Primaverii , Nr. 39, Sector 1 (In incinta Le Boudoir - Boutique de Beaute), Bucuresti
Distribuie