Asociatia Romana pentru Calitate -A.R.C. - cursuri audit, management Bucuresti
Curs manager siguranta alimentului
OBIECTIV: Dobândirea de cunostinte si capabilitate pentru proiectarea si implementarea sistemelor de management al sigurantei alimentului (HACCP) conform standardului ISO 22000.
CANDIDATI: Persoane care urmeaza sa:
- Coordoneze implementarea unui sistem de management al sigurantei alimentului
 - Actioneze ca reprezentanti ai managementului
 - Actioneze ca auditori interni în cadrul unui sistem de management sigurantei alimentului
 
DURATA: 120 ore (trei saptamâni)
TEMATICA CURSURILOR MHC
1.Principiile de baza ale managementului
- Principiile managementului sigurantei alimentului.Legislatie si standarde
 - Organizarea functiei „siguranta alimentului”
 
- Organizare si coordonare
- Comunicare interna si externa
- Principiile managementului proceselor
 - Abordarea pe proces în managementul sigurantei alimentului
 - Factorii performantei si competitivitatii procesului managerial
 - Managementul resurselor
 
- Resurse umane
- Infrastructura
- Mediul de lucru
- Planificarea si realizarea în conditii de siguranta alimentara a produsului
 
- Etapele implementarii sistemului HACCP
- Inocuitatea produselor alimentare
- Calitatea igienica a produselor alimentare - siguranta alimentului
- Planificarea si realizarea produselor alimentare sigure
- Analiza pericolelor
 
- Identificarea pericolelor si stabilirea nivelurilor acceptabile. Evaluare pericole
- Selectare si evaluare masuri de control
- Stabilire programe preliminare operationale (PRP operational)
- Proiectarea planului HACCP
 
- Identificarea punctelor critice de control (PCC)
- Determinarea limitelor critice pentru punctele critice de control
- Sistem pentru monitorizarea punctelor critice de control
- Operarea sistemului de management pentru siguranta alimentului
 
- Sistemul de asigurare a trasabilitatii
- Corectii si actiuni corective
- Tratare produse potential nesigure. Tratare produse neconforme. Retrageri
- Implementarea sistemului de management al sigurantei alimentului
- Documentatia necesara sistemului de management al sigurantei alimentului
- Aspecte sociale
 - Verificarea, validarea si actualizarea sistemului de management al sigurantei alimentului
 
- Validare, combinatii de masuri de control. Control, monitorizare si masurare
- Verificare sistem de management al sigurantei alimentului. Audit intern
- Îmbunatatire
