Sanadent -centru de stomatologie-Bucuresti

Aparate dentare, ortodontie

Ortodontia se ocupa cu indreptarea (orto) dintilor (dontie).

Anomaliile dentare reprezinta totalitatea modificarilor de pozitie, forma sau numar a dintilor .

In ultimele decenii, majoritatea anomaliilor dentare isi gasesc rezolvarea prin tratamentul ortodontic in unele cazuri combinat cu tratament chirurgical, insa caracterele anterioare tratamentului se transmit generatiilor urmatoare.

Anomaliile dentare pot avea diferite grade de severitate, ajungand chiar la stadiul in care sunt afectate functii vitale ale organismului: respiratie, nutritie.

Tratamentul ortodontic deci nu trebuie privit ca o necesitate estetica in primul rand, ci ca o rezolvare a unor probleme de sanatate generala, pentru ca asezarea anormala a dintilor perturba in timp armonia aparatului dento-maxilar (gura).

 

 

 

Secventa aparitiei afectiunilor dentare datorita unei anomalii se produce gradat, iar pacientul care inca este copil sau adolescent poate nu este deranjat de faptul ca dintii sunt in alta pozitie decat cea normala si nu urmeaza un tratament ortodontic. La varsta adulta (aprox 30 ani) insa, cand anii au adus odata cu ei traumatisme zilnice minore asupra dintilor, echilibrul este distrus si pot exista afectiuni cronice grave: carii multiple profunde, resturi radiculare, lipsa unor dinti, boala parodontala, spatii anormale intre dinti, masticatie ingreunata, probleme digestive, dureri de cap, afectarea inimii (datorita popularii prea accentuate a cavitatii bucale cu bacterii).

Un tratament ortodontic poate fi efectuat si la varsta adulta, dar ideal este a se realiza in perioada copilariei cand tot sistemul osos este inca in crestere.

Exista multe tipuri de aparate folosite in tratamentul ortodontic dar ele se impart in doua categorii: fixe si mobile. Cele mai folosite in tratament sunt aparatele fixe pentru ca actiunea este mai rapida si nu exista optiunea nepurtarii aparatului. Exista insa cazuri in care medicul ortodont incepe tratamentul unui copil cu aparatul mobil pentru a stimula intr-un anumit sens cresterea osoasa.

Aparatele fixe pot fi si ele din diferite materiale: metalice, ceramica, safir aceste din urma fiind mult mai estetice, apropiate de culoarea naturala a dintilor.

O noua generatie de aparate fixe sunt cele fixate pe interior. Este o tehnica relativ noua dar cu foarte mare suscces pentru ca se pot indrepta dintii fara a exista vreun impact social pe timpul tratamentului.

Dezavantajele sunt in adaptarea mai grea a pacientului cu acest tip de aparat si costuri mai mari ale tratamentului pentru ca necesita cunoasterea si insusirea unei tehnici noi ortodontice.

Exista cazuri cand o anomalie dentara, chiar si grava fiind, nu duce neaparat catre afectiuni dentare si generale grave.

Acest lucru se datoreaza capacitatii incredibile pe care o au organismele vii de a se adapta la conditiilede mediu existente fara a rupe echilibrul intre bine si rau.

Un aparat mobil de ultima generatie este cel sub forma de gutiere, folosit la varsta adulta numit generic INVISALIGN insa acesta rezolva niste anomalii minore (asezare a dintilor usor in alta pozitie), avantajul fiind doar estetic.

 

SFATUL ECHIPEI SANADENT

Este recomandata inceperea cat mai devreme a unui tratament ortodontic, daca este necesar bineinteles.

Galerie foto
  • ...