Sanadent -centru de stomatologie-Bucuresti
Profilaxie, igiena dentara
Esenta fiecarui tratament dentar indiferent de complexitatea sau simplitatea lui, este PROFILAXIA, pentru ca numai asa se poate preveni dezechilibrul si implicit prevenirea bolii.
Este definita ca fiind totalitatea actiunilor pe care un om le face pentru a igieniza cavitatea bucala.
Cuprinde doua parti distincte
*curatarea efectiva a intregii cavitati bucale prin
IGIENA ORALA ACASA si IGIENA ORALA IN CABINETUL SANADENT
* adaptarea alimentatiei si eliminarea obiceiurilor vicioase care pot determina afectari dentare
Principalele metode de profilaxie sunt:
- Igiena orala
Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar.
Mai mult, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.
Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
- Controale periodice regulate
Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
De asemenea, anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat.
Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.
- Detartrajul
Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.