Signature Smile -clinica stomatologica- Bucuresti

Profilaxie oro-dentara

Profilaxia este unul din aspectele de bază ale unei sănătăți orale complete, fără de care nici un tratament nu poate avea rezultatele dorite. Profilaxia constă în manoperele efectuate la controlul periodic de rutină, care se recomandă a avea loc la fiecare 6 luni. Aceasta cuprinde: igienizarea profesională – detartraj, periaj, air-flow, fluorizare și screening oral.

Detartrajul este o condiție de bază pentru menținerea sănătății orale și prevenirea și/sau stoparea afecțiunilor dentare și parodontale. Acesta trebuie obligatoriu însoțit de air-flow, manopera ce constă în „lustruirea” suprafetelor dentare cu o pulbere specială, aplicată la presiune foarte mare, cu scopul de a îndepărta petele și colorațiile extrinseci și de a încetini depunerea ulterioară de tartru. Periajul profesional vine în completarea celor de mai sus și se realizează cu paste speciale, de uz profesional, mai abrazive decât cele din comert. Fluorizarea este importantă, deorece fluorul este o componentă indispensabilă unor dinți sănătoși, în special la copii. În profilaxie, această manoperă se face aplicând, timp de un minut, a unui gel cu concentrație de fluor, care va pătrunde în microfisurile naturale ale smalțului, asigurând un aport de fluor crescut față de cel din pastele de dinți utilizate la domiciliu.

Screening-ul oral este o manevra care nu trebuie să lipsească din controlul de rutină, și reprezintă examinarea clinică a mucoaselor, cu scopul de a detecta leziuni de orice natură a mucoaselor și părților moi ale cavității orale. Această examinare se face inițial cu ochiul liber și apoi, cu ajutorul unui aparat special (Vel Scope) care, prin intermediul unei lumini speciale, ne poate arăta modificări de țesut imperceptibile cu ochiul liber. Acest lucru are o importanță crucială, întrucât aceste leziuni pot fi maligne sau cu potențial de malignizare. Astfel, putem descoperi carcinoame (cancere) orale, în stadiul incipient și putem institui cât mai repede tartamentul adecvat.

Cancerul oral este o formă de cancer care, atunci când ajunge să se vadă cu ochiul liber sau să dea simptome de orice fel, este deja într-un stadiu foarte avansat și tratamentul chirugical este mutilant, sau chiar ineficient, rata de supraviețuire la 5 ani scazând sub 50%. de aceea, screening-ul oral este extrem de important de făcut la fiecare control periodic la medicul dentist.

Galerie foto
  • ...