Dr. Shalbaf - clinica stomatologica-Bucuresti
Radiologie dentara
Radiografiile dentare pot evidentia: – carii interdentare; – abcese sau chisturi; – pierderi osoase; – tumori; – dezvoltari anormale ale dintilor; – pozitiile radacinilor; – problemele din interiorul dintilor; – probleme situate sub marginea gingivala.
Radiografia dentara conduce medicul stomatolog catre un diagnostic cat mai precis si totodata ajuta medicul sa verifice succesul tratamentului in toate etapele de lucru. Cel mai uzitat tip de radiografie dentara poarta numele de radiografie retroalveolara, imaginea radiologica obtinuta evidentiaza 2-3 dinti alaturati de pe o arcada dentara, iar dintele pentru care se efectueaza radiografia dentara este vazut in intregime, cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorat. Clinica Shalbaf va elibereaza rezultatul unei astfel de radiografii pe loc, in cateva minute.
Riscuri pentru sanatate? Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate. Cabinetul dr. Shalbaf este dotat cu aparatura performanta, prevazuta cu multiple sisteme de filtrare a radiatiei X.
Pentru a intelege mai bine fenomenul, trebuie precizat ca la o radiografie retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie de 5 µSv. Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 3600 µSv, iar la 100.000 de µSv (echivalentul a 20.000 de radiografii retroalveolare) apare riscul dezvoltarii cancerului.
Prin urmare, cantitatea de raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul neglijabil, prin comparatie alti factori externi sau cu o problema dentara neidentificata si netratata.
Gravidele si mamele care alapteaza O atentie sporita trebuie acordata gravidelor si mamelor care alapteaza. Este important de stiut ca radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea. Radiatiile emise de aparatele dentare Roentgen, asa cum am mentionat anterior, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb.
Totusi, ca o precautie suplimentara, este recomandabil sa se evite efectuarea radiografiilor in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina. De mentionat ca, desi protectia cu sortul special din plumb este necesara numai in cazuri speciale, totusi, pentru linistea pacientilor, in centrele de radiologie dentara, sortul de plumb, prevazut si cu un guler pentru protectia glandei tiroide, se utilizeaza fara exceptie.