Urgent Dental - Cabinet Stomatologic Bucuresti
Endodontie (Tratamentul de Canal)
nfectiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor la nivelul danturii sau afectiunilor parodontale. Bacteriile care patrund prin crapaturile dintelui distrug treptat pulpa acestuia, duc la infectia si slabirea osului, la umflarea ligamentelor din jurul dintelui si, in final, la pierderea dintelui. Netratate, inflamatia sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde si la tesuturile din vecinatate.
Atunci cand unul dintre aceste semnale apar, prezentarea la medicul stomatolog devine urgenta. Tratamentul endodontic reprezinta cheia succesului intr-o restaurare protetica sau odontala si de aceea in majoritatea cazurilor se poate desfasura pe parcursul a mai multor sedinte de tratament. Tratamentul endodontic presupune urmatoarele etape:
- efectuarea radiografiilor pentru a stabili: lungimea si numarul radacinilor, canalele accesorii, daca a fost sau nu afectat si osul
- realizarea testelor de vitalitate, care ne ajuta sa stabilim cu exactitate un diagnostic, si, bineinteles, procedura terapeutica
- orice tratament endodontic se realizeaza sub izolare atenta, astfel incat canalele sterilizate in timpul tratamentului sa nu fie contaminate cu bacteriile din saliva si incepe cu curatarea canalelor radiculare (pe toata lungimea lor) de resturile organice si anorganice (care se pot altera)
- tratamentul mecanic al canalelor (largirea canalelor) se efectueaza manual sau cu ace din nichel-titan (de calitate superioara, cu un grad crescut de elasticitate). Cu ajutorul unui apex-locator se masoara permanent lungimea canalelor, in timp real, pe tot parcursul tratamentului
- obturarea canalelor - adica izolarea partii sterile (osul - suportul in care sunt implantati dintii) de partea nesterila (reprezentata de saliva si mediul bucal) se realizeaza cu ajutorul rasinilor speciale si a gutapercii iar ulterior se efectueaza radiografia de control (cea finala)
- uneori, pot fi necesare radiografii la un interval de 6-8 luni pentru a verifica raspunsul organismului si evolutia eventualelor leziuni periapicale (ex. granuloame)
Cand va dati seama ca suferiti de o infectie pulpara? Urmatoarele semne va dau de stire:
- durere (spontana, pulsatila, surda) care se extinde sau nu la zonele invecinate maxilarului
- sensibilitate atunci când muscati sau mestecati, sau la temperaturi ridicate si scazute
- durere inexplicabila la un dinte tratat in trecut
- decolorarea dintelui
- aparitia unei umflaturi in dreptul dintelui
- ganglioni umflati din jurul gatului si al capului
Daca tratamentul endodontic nu este realizat foarte bine, o intreaga lucrare dentara isi poate pierde suportul (dintele care sustine lucrarea). In domeniul endodontic pentru reusita tratamentului se folosesc:
- sistemul de terapie rotativa ProTaper cu o conicitate marita fata de tehnicile conventionale, cu ace din Nichel-Titan sub supravegherea cu apex locator cu afisare tridimensionala a canalului radicular
- sistemul de izolare a dintelui prin diga
- conuri de hartie absorbante
- seringi cu ace de unica folosinta pentru spalaturile endocanaliculare
- solutii si iriganti activati ultrasonic pentru un tratament complet
- pastele folosite in obturarea canalelor radiculare se prepara si se aplica cu instrumentar steril
- conuri de gutaperca standardizate conform acelor rotative din Nichel-Titan