Urgent Dental - Cabinet Stomatologic Bucuresti
Pedodontie - Stomatologie Copii
Pedodontia reprezinta asistenta stomatologica acordata copiilor. Pentru ca atmosfera e placuta si prietenoasa, iar tratamentul foarte putin traumatic, copiii vin cu placere la cabinetul nostru. Pedodontia cuprinde si tratamente profilactice (fluorizari, sigilari, indrumari privind periajul dentar) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda patru metode de preventie primara a cariei dentare: fluorizarea generala si locala, igiena alimentatiei si cea oro-dentara si sigilarea dintilor. Incepand cu varsta de 2.5 ani cand toti dintii au erupt in gura copilului aceste trebuie prezentat la stomatolog la intervale regulate pentru controale si tratamentul eventualelor carii ce pot aparea. Trebuie stiut ca desi acestia sunt dinti tremporari si vor fi schimbati incepand cu varsta de 6 ani, ei trebuie sa ramana pe arcade pana cel putin cu 2 ani inainte de varsta lor de inlocuire, altfel putand sa determine deficiente in cresterea si dezvoltarea oaselor fetei determinand compluicatii la nivelul dentitiei definitive. Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici gropite (santuri si fosete). Stratul de smalt al dintelui nu ofera un invelis perfect. In special fetele ocluzale sunt cele mai vulnerabile la cariile dentare. Bacteriile orale si resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinand aparitia cariilor. Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare. Atentie la accidente. O atentie marita trebuie sa aiba parintii la accidentele pe care le pot avea copiii (caderi, lovituri ce afecteaza zona fetei), la cel mai mic semn ca unul sau mai multi dinti au fost afectati ei trebuind sa duca copilul la stomatolog pentru o evaluare a situatiei. Anumite afectiuni ale dintilor de lapte provoaca tulburari in dezvoltarea dintilor definitivi; de aceea este foarte important sa se acorde aceeasi atentie si tratarii dintilor de lapte, pentru ca de sanatatea lor depinde dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a arcadelor dentare permanente.
Parintii care folosesc periuta au copii cu dinti sanatosi
Parintii au un rol definitoriu in atitudinea pe care copiii o au fata de stomatolog si tratamentele dentare. Astfel, ei trebuie sa insufle copiilor ideea ca medicul dentist le este prieten si ii va ajuta sa aiba grija de sanatatea dintilor lor. De asemenea, ei trebuie sa aiba o atitudine pozitiva fata de vizitele la stomatolog incercand sa le faca cat mai placute posibil pentru copil. Parintii trebuie ar putea avea sanse reale de reusita daca promoveaza exemplul personal prin spalarea dintilor de 2 ori pe zi si folosirea atei dentare, precum si prin prezentarea regulata la medicul stomatolog. Atitudinea fata de tratamentul stomatologic si obiceiurile legate de igiena dentara instaurate cat mai devreme in viata copiilor sunt determinante in mentinerea unei bune stari a dintilor pe tot parcursul vietii copiilor.
Primul control stomatologic din viata ta
Pentru ca sanatatea si confortul copilului sunt extrem de importante, specialistii nostri iti recomanda ca prima vizita la dentist a micutului tau sa fie realizata incepand cu varsta de 1 an. Incepeti periajul dintilor micutilor tot de la varsta de un an, dupa eruptia dintilor pe arcada. Statisticile arata ca incidenta aparitiei cariilor, in special a cariilor de biberon la varste infantile este in crestere. Sindromul cariei de biberon apare dupa varsta de 12 luni si se manifesta prin distructii masive ale structurilor dintilor, in special a incisivilor superiori. Pentru a preveni aparitia sindromului cariei de biberon, copiii cu varsta mai mare de 12 luni trebuie instruiti sa renunte la alimentatia cu ajutorul biberonului in special pe timpul noptii. Totodata, este important pentru tine, ca parinte, sa primesti sfaturi din partea medicului, despre:
- factorii de risc in aparitia cariei dentare (de exemplu, adormirea copilului cu lapte si sucuri indulcite)
- posibilitatea testarii salivei si identificarea potentialitatii cariogenitatii dentare
- tehnicile corecte de periaj si cum sa formezi copilului aceasta deprindere sanatoasa
- impactul major pe care il pot avea deprinderile gresite asupra aparatului dento-maxilar (sugerea degetului, de exemplu)
Copiilor care consuma apa nefluorizata li se pot administra surplusuri de fluor sub stricta supraveghere a medicului dentist.citat articol
Stomatologie cu jucarii si desene animate pentru copii
Medicul dentist inspira de cele mai multe ori teama, si nu doar celor mici, ci si oamenilor in toata firea. Insa, in unele cabinete, prichindeii pot gasi tot felul de jucarioare sau se pot uita la desene in timpul tratamentului. Mai mult, pot primi diplome sau se pot juca de-a asistenta, in timp ce parintii trebuie sa plateasca numai pentru o consultatie pana la 50 lei.