Urgent Dental - Cabinet Stomatologic Bucuresti

Aparate dentare, ortodontie

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare, ce se adreseaza atat copiilor cat si adolescentilor si adultilor care prezinta tulburari ale alinierii dintilor. Dintii strambi sau care nu sunt aliniati corect sunt mai greu de intretinut, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor strambi sau nealiniati corect. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Cum aflati daca aveti nevoie de tratament ortodontic?

Numai medicul dentist sau ortodont poate determina daca aveti nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicala si dentara completa, un examen clinic, mulajul danturii si radiografii si fotografii speciale, medicul ortodont decide dacă se recomanda tratamentul ortodontic si elaboreaza un plan de tratament individual. In cabinetul nostru copiii sunt urmariti inca de la cele mai fragede varste, cresterea dintilor este monitorizata cu atentie. Copiii vor afla totul despre periajul dintilor, despre ce fel de pasta si periuta de dinti trebuie folosite, si li se vor aplica tratamente locale de geluri cu fluor, tratamente de lacuire a maselutelor (sigilanti), care le vor proteja de actiunile factorilor de mediu si alimentari.

Aparate dentare

Exista multe tipuri de aparate atat fixe, cat si mobile, pentru alinierea dintilor, antrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei dvs., medicul ortodont va recomanda tipul de aparat corespunzator. Pentru copilul intre 8 si 11 ani este recomandat aparatul mobil, care stimuleaza si dezvoltarea oaselor. In cazul acestui tip de aparat, tratamentul depinde foarte mult de dorinta copilului de a respecta prescriptiile, de a purta aparatul atata timp cat este necesar, lucru extrem de dificil la aceasta varsta. De aceea, colaborarea cu parintii este foarte importanta, facandu-l pe copil sa inteleaga ca purtarea aparatului nu este ceva optional, ci un tratament necesar care trebuie acceptat ca atare.

In cazul aparatului fix (placute lipite pe fiecare dinte) exista avantajul ca tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul, dar se aplica începand cu varsta de 11 ani. De aceea, nu poate suplini actiunea aparatelor mobile. Exista totusi cazuri cand tratamentul cu aparatul fix este suficient.

Galerie foto
  • ...