Comeaga Irina - Birou de mediator Bucuresti

Mediatorul si rolul sau

  • Mediatorii nu au puteri formale asupra rezultatelor negocierii si nu pot rezolva conflictul sau impune singuri o solutie. In schimb, eficienta lor vine din abilitatea de a se intalni în mod individual cu partile, de a asigura o intelegere a problemelor aflate in disputa, de a identifica zonele de compromis posibil pentru fiecare parte si de a incuraja partile sa faca compromisuri pentru atingerea unui acord.
  • Mediatorul trebuie sa se bucure de increderea partilor, acestea avand dreptul sa isi aleaga in mod liber mediatorul. Principiile dupa care mediatorul isi desfasoara activitatea sunt neutralitatea, confidentialitatea si impartialitatea.
  • Ce inseamna in concret aceste principii? Mediatorul trebuie sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti. Mediatorul nu va avantaja nicio parte in incercarea sa de stingere a conflictului, iar informatiile obtinute de catre acesta in cadrul procedurii de mediere nu vor putea fi folosite ulterior de catre mediator. De asemenea, acesta are obligatia sa refuze preluarea unui caz, daca are cunostinta despre orice imprejurare ce l-ar impiedica sa fie neutru si impartial sau atunci cand constata ca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii. Nu in ultimul rand, mediatorul nu are putere de decizie in privinta continutului intelegerii la care vor ajunge partile. Astfel, mediatorul nu poate impune o solutie, ci doar faciliteaza negocierile dintre parti in vederea depasirii neintelegerilor.
  •  

  • Rolul mediatorului in legatura cu procesul de mediere:
  • * procedura prealabila medierii – mediatorul decide daca disputa poate fi rezolvata prin mediere si daca preia cazul* etapa de informare – mediatorul/co-mediatorii explica partilor caracteristicile, regulile, etapele, avantajele si efectele procedurii de mediere precum si rolul mediatorului* conduce procesul de mediere (atunci cand procedura este acceptata de catre parti) – expunerea, schimbul de informatii si explorarea lor, construirea intelegerii sunt etape ale mediere in care mediatorul coordoneaza si conduce comunicarea, argumentarea, discutiile si negocierea partilor in directia rezolvarii disputei* inchide procesul de mediere – indiferent daca partile ajung sau nu la un acord de mediere, mediatorul trebuie sa indeplineasca procedura incheierea medierii printr-un protocol care se semneaza de parti

  • Rolul mediatorului in legatura cu partile implicate:
  • * faciliteaza comunicarea intre parti cu scopul de a indemna partile sa isi expuna problemele si sa faca schimb de informatii* clarifica sentimentele exprimate „printre randuri” pentru a ajuta partile sa se inteleaga reciproc* se asigura ca partile au oportunitatea de a vorbi si de a asculta* lucreaza cu partile sa gaseasca raspunsuri care sa reflecte buna credinta si simtul realitatii* exploreaza conflictul cu scopul de a gasi interesul/interesele comune* asista partile in generarea si negocierea de solutii pentru stingerea disputei* ajuta partile in obtinerea acordului de mediere* ramane impartial, nu judeca si nu ofera solutii* ajuta partile sa gaseasca o cale de rezolvare a problemelor care nu pare evidenta de la inceput

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0213129450; 0722656736
str. Dr. Iacob Felix , nr. 59, sector 1,
Distribuie