Sorin Ovidiu Anghel - Cabinet de Avocat Bucuresti

MOSTENIRE TESTAMENTARA

...
Validarea sau anularea testamentului

Conform Codului Civil, mostenirea poate fi legala ori testamentara, iar aceste doua modalitati pot coexista fara probleme. Cu toate acestea, exista situatii in care realitate juridica este distorsionata, fiind incalcate drepturile si interesele legitime ale unei persoane. In practica, acest risc apare de cele mai multe ori in cazul mostenirii testamentare.

In consecinta, un avocat specializat in drept succesoral trebuie sa urmareasca si sa valorifice atent motivele privind validarea sau anularea testamentului.

Validarea sau anularea testamentului poate avea consistente repercursiuni in ceea ce va priveste. In primul rand daca se incearca validarea sau anulare testamentului pentru inalturarea de la mostenire, apararea dumneavoastra va trebui sa aiba o ampla constructie juridica pentru a nu se produce ingerinte in garantiile legale ce incumba statutului dumneavoastra, si, in al doilea rand, daca dumneavoastra sunteti persoana ce initiaza o procedura privind validarea sau anularea testamentului in mod intemeiat in privinta unei alte persoane, va trebui din nou sa aveti o abordare jurdico-strategica foarte coerenta si oportuna, in caz contrar, riscand sa fiti obligat la plata de despagubiri in ciuda atitudinii reactive bazata pe justete pe care desi ati afisat-o nu ati reusit sa o puneti in valoare.

Validarea sau anularea testamentului depind foarte mult de conditiile de forma ale acestui act, conditii ce trebuie indeplinite in mod obligatoriu sub sanctiunea nulitatii absolute.

Nu in ultimul rand, si conditiile de forma au o influenta semnificativa in validarea sau anularea testamentului. Incapacitatea de a dispune prin testament, incapacitatile speciale de a primi legate, discernamantul testatorului, mobilul si intentia liberala, fiind aspectele asupra caruia se apleaca orice avocat pentru a atinge validarea sau anularea testamentului.

Art. 1035 NCC face referire la continutul testamentului. Astfel: „testamentul contine dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum si la desemnarea directa sau indirecta a legatarului. Alaturi de aceste dispozitii sau chiar si in lipsa unor asemenea dispozitii, testamentul poate sa contina dispozitii referitoare la partaj, revocarea dispozitiilor testamentare anterioare, dezmostenire, numire de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau mostenitorilor legali si alte dispozitii care produc efecte dupa decesul testatorului.”

In concluzie, validarea sau anularea testamentului nu depind neaparat de existenta unor dispozitii cu privire la patrimoniul testatorului.

O actiune in validarea sau anularea testamentului este valabila si recomandabila cand exista indicii intemeiate atat in cazul testamentului olograf, cat si in cazul testamentului autentic.

Intrucat solutia unei actiuni in validarea sau anularea testamentului va poate influenta semnificativ, va recomandatm sa apelati la un avocat specializat in drept succesoral.

...
Avocat succesiuni si mosteniri

Un avocat succesiuni si mosteniri poate fi calificat drept sfatuitorul dumneavoastra cu privire la administrarea spetei cu care va confruntati, sfatuitor caruia legea ii recunoaste o serie de prerogative menite a fi utilizate in identificarea, apararea si valorificarea drepturilor dumneavoastra succesorale.

Un avocat succesiuni si mosteniri va poate sta alaturi indiferent de natura mostenirii – legala, ori testamentara, si indiferent de pozitia juridica pe care o aveti cu privire la aceasta.

Cu privire la mostenirea legala, un avocat succesiuni si mosteniri va poate face intelese dimensiunile acesteia, pornind de la textele legislative de baza. Astfel, art. 953 din Codul Civil arata ca mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate, catre una ori mai multe persoane in fiinta, iar art. 963 contureaza regimul general-legal al mostenirii dupa cum urmeaza:

Art. 963. Mostenitorii legali:

(1)  Mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume, descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz.

(2)  Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv.

(3)  In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii.

Mostenirea testamentara este, conform art. 1034 din Codul civil, acea mostenire ce se transmite in baza testamentului, ca act unilateral, personal si revocabil, prin care o persoana numita testator, dispune in una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi in viata. In acest sens, un avocat succesiuni si mosteniri va poate indruma in identificarea validitatii testamentului incident in speta dumneavoastra.

Acesta ramura a dreptului civil este caracterizata de o complexitate deosebita, iar tocmai de aceea, legiuitorul a incercat a pune la dispozitie destinatarilor legii numeroase instrumente juridice prin care acestia sa isi valorifice si sa-si apere drepturile, insa, rolul unui avocat succesiuni si mosteniri este indispensabil atunci cand raporturile juridice depasesc limitele rezonabile de complexitate.

Mai mult de atat, legea civila angreneaza o multitudine de termene si proceduri mai putin inteligibile persoanelor fara studii de specialitate. Drept marturie stau prevederile art. 39 din Codul de Procedura civila ce are denumirea marginala ”Situatia procesuala a instrainatorului si a succesorilor sai”, articol ce reglementeaza soarta drepturilor litigioase, drepturi cu dimensiuni hotaratoare asupra patrimoniului beneficiarilor sai, implicit in materia mostenirilor.

Art. 39. Situatia procesuala a instrainatorilor si a succesorilor sai:

(1)  Daca in cursul procesului dreptul litigios este transmis prin acte intre vii cu titlu particular, judecata va continua intre partile initiale. Daca insa, transferul este facut, in conditiile legii, prin acte cu titlu particular pentru cauza de moarte, judecata va continua cu succesorul universal ori cu titlu universal al autorului dupa caz.

(2)  In toate cazurile, succesorul cu titlu particular este obligat sa intervina in cauza, daca are cunostinta de existenta procesului, sau poate sa fie introdus in cauza, la cerere ori din oficiu. In acest caz, instant va decide, dupa imprejurari si tinand seama de pozitia celorlalte parti, daca instrainatorul sau succcesorul universal ori cu titlu universal al acestuia va ramane sau, dupa caz, va fi scos din proces. Daca instrainatorul sau, dupa caz, succesorul universal ori cu titlul universal al acestuia este scos din proces, judecata va continua numai cu succesorul cu titlu particular care va lua procedura in starea in care se afla la momentul la care acesta a intervenit sau a fost introdus in cauza.

(3)  Hotararea pronuntata contra instrainatorului sau succesorului universal ori cu titlu universal al acestuia, dupa caz, va produce de drept efecte si contra succesorului cu titlu particular, si va fi intotdeauna opozabila acestuia din urma, cu exceptia cazurilor in care a dobandit dreptul cu buna credinta si nu mai poate fi evins, potrvit legii de catre adevaratul titular.

Acestea fiind aratate, este necesar sa apelati la un avocat succesiuni si mosteniri care are capacitatea de abordare multidisciplinara a spetei dumneavoastra. Aceasta necesitare apare cu preponderenta in materia drepturilor litigioase, insa, nu este singura situatie in care un avocat succesiuni si mosteniri trebuie sa aiba multipla calificare pentru a starui in asigurarea securitatii drepturilor dumneavoastra.

Un avocat succesiuni si mosteniri trebuie sa aiba capacitatea de se implica in spetele succesorale indiferent de gradul lor de dificultate ori multidisciplinaritate, asigurand operativitatea deplina a textelor legale in materie, pentru a atinge finalitatea legii intr-o maniera cat mai favorabila dumneavoastra.

...
Dobandire mostenire

Testamentul – un act juridic personalizat de dobandire mostenire

Notiune de ”mostenire” defineste in principal transmiterea unui patrimoniu morits causa  in virtutea ocrotirii si intretinerii relatiilor sociale bivalente: in sens patrimonial si afectiv. Consederam insa ca un mod de dobandire mostenire de o pregnanta semnificatie afectiva este mostenirea testamentara.

Acest mod de dobandire mostenire opereaza in baza unui act juridic unilateral, personal si revocabil. In consecinta, vorbim despre un mod de dobandire mostenire valabil numai in situatia in care se exprima vointa unei singure persoane prin acelasi act, nu vorbim despre un mod de dobandire mostenire valabil in situatia in care o alta persoana incheie un testament in considerarea altei persoane, insa, vorbim despre un mod de dobandire mostenire valabil chiar daca s-a revenit prin anulare ori modificare asupra unor dispozitii testamentare, intrucat dinamica vointei unei persoane este un fenomen social previzibil si desigur, intemeiat, indiferent de gradul de subiectivitate care a influentat decizia de modificare.

Un mod inedit de dobandire mostenire este reprezentat de existenta si operativitatea testamentelor privilegiate, legea permitand ca in anumite situatii sa se deroge de la regulile generale si totusi, un testament sa fie valabil iar operatiunea de dobandire mostenire sa nu fie deloc afectata.

Sunt testamente privilegiate si moduri de dobandire mostenire valabile cele redactate in conditii de: razboaie, epidemii, testamente maritime si fluviale etc.

In abordarea oricarui mod de dobandire mostenire, recomandam a se apela la serviciile juridice ale unui avocat specializat (avocat testament), raporturile juridice cantarind greu si avand dificile repercursiuni atat din punct de vedere patrimonial, cat si in ceea ce priveste statutul socio-juridic.

Legea romana a incercat o abordare a oricarui mod de dobandire mostenire prin prisma caracterului social al dreptului.

Aceasta se poate observa cu usurinta prin consacarea a doua articole in Codul Civil, ambele referitoare la amintirile de familie:

Art. 1141. Bunurile care constituie amintiri de familie:

(1)  Constituie amintiri de familie bunurile ce au apartinut membrilor familiei si stau marturie istoriei acesteia;

(2)  Sunt incluse in aceasta categorie bunuri precum corespondenta purtata de membrii familiei, arhivele familiale, decoratiile, armele de colectie, portretele de familie, documentele, precum si orice alte bunuri cu semnificatie morala deosebita;

(3)  bunurile care constituie amintiri de familie de la cel care le detine pe ndrept, dar nu le pentru respectiva familie.

Art. 1142. Regimul juridic al amintirilor de familie

(1)  Mostenitorii pot iesi din indiviziune cu privire la bunurile care constituie amintiri de familie numai prin partaj voluntar;

(2)  In cazul in care nu se realizeaza partajul voluntar,bunurile care constituie amintiri de familie ramand in indiviziune;

(3)  Pe durata indiviziunii, prin acordul mostenitorilor sau, in lipsa acestuia, prin hotararea instantei, amintirile de familie sunt depozitate in interesul familiei la unul ori mai multi dintre mostenitori sau in locul convenit de ei.

(4)  Mostenitorul desemnat ca depozitar poate revendica poate instraina, imprumuta sau da in locatiune fara acordul unanim al coindivizarilor.

...
Avocat profesionist mosteniri

In viziunea noastra, un mod subtil dar eficient de exercitiu al profesiei unui avocat profesionist mosteniri are la baza principii ce se regasesc inclusiv in continutul legislativ al art. 6 din Codul de Procedura Civila conform caruia orice persoana are dreptul la judecare cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instant independenta, impartiala si stabilita de lege.

Acelasi articol consfinteste faptul ca in acest scop, instanta este datoare sa dispuna de toate masurile permise de lege si sa asigure desfasurarea cu celeritate a judecatii.

Desi la prima vedere acest continut legislativ nu face referire in mod explicit la indatoririle unui avocat profesionist mosteniri, intelegem ca acesta isi exercita profesia in favoarea interesului public, avand posibilitatea de a uza de multiple instrumente institutionale pentru a starui in vederea protectiei drepturilor recunoscute de lege oricarei persoane.

In special un avocat profesionist mosteniri va poate inainta raspunsul corect la numeroasele intrebari ce se ridica in materie succesorala, ori, la solicitarea dumneavoastra va poate construi o strategie juridica de urmat.

Recomandarea in a apela la un avocat profesionist mosteniri depaseste cu mult simpla dorinta de a alimenta un business, in fond si in fapt, apelul la un avocat profesionist echivaleaza cu succesul sau esecul unei cauze.

Un avocat profesionist mosteniri trebuie sa poata gestiona in mod optim orice speta in acest domeniu, iar pentru noi, gradul ridicat de dificultate ori multidisciplinaritatea reprezinta numai numai un element motivant. In fond, motivatia si pasiunea pentru lege alimenteaza toate valentele carierei unui avocat profesionist in mosteniri.

Abordam cu interes atat spetele privind mostenirea legala, cat si pe cea testamentara – arie in care avem o vasta experienta.

In ceea ce priveste mostenirea testamentara, orice avocat profesionist trebuie sa aiba ca punct de pornire al studiului spetei o atenta analiza a testamentului in vederea identificarii indeplinirii conditiilor sale de validitate.

Astfel, in validitatea testamentului trebuie analizate doua tipuri de conditii: conditii de fond si conditii de forma.

In randul conditiilor de fond enumeram:

  • Capacitatea de a dispune si a primi prin testament;
  • Vointa libera si neafectata de vicii de consimtamant;
  • Validitatea cauzei testamentului.
  • In randul conditiilor de forma enumeram:

  • Testamentul sa fie incheiat in scris;
  • Testamentul sa fie individual (in acest sens, lege interzice ca prin acelasi act juridic doua persoane sa testeze una in favorea celeilalte, ori chiar in favoarea unei terte persoane);
  • In cazul descoperirii unor neconcordante intre realitatea de fapt si prevederile legale, un avocat profesionist mosteniri va va putea sustine conform relatiei contractuale in fructificarea intereselor si drepturilor dumneavoastra, acesta dispunand de pregatirea in mod imperativ necesara in contactul cu legea civila.

    ”Nu regele e lege, ci legea este rege” – iar un avocat profesionist mosteniri va starui in aplicabilitatea acestui principiu si in speta dumneavoastra.