Sorin Ovidiu Anghel - Cabinet de Avocat Bucuresti

MEDIEREA IN MATERIE SUCCESORALA

...
Mediere de succes mosteniri

Mediere de succes mosteniri – cea mai usoara cale in valorificarea drepturilor si intereselor dumneavoastra legale.

Alegerea colaboratorilor pentru o mediere de succes in mosteniri este necesara atunci cand doriti sa initiati ori sa participati la o procedura extrajudiciara de solutionare a conflictelor dumneavoastra prin mediere, cat si in stiuatia in care speta dumneavoastra se afla in derulare in fata organelor judiciare.

Cabinet de Avocat Sorin Ovidiu Anghel va poate ajuta sa valorificati cele doua garantii ale unei proceduri de mediere de succes in mosteniri: prima, este aceea de a asigura o procedura de mediere bazata pe temeiuri juridice astfel incat solutia finala sa fie caracterizata prin operativitate atat la nivel declarativ cat si la nivel juridic pentru a nu exista riscul nevalorificarii solutiei la care s-a ajuns prin mediere.

A doua garantie  referitoare la o mediere de succes in mosteniri este posibilitatea noastra de a va putea indruma si de a depune toate staruintele in realizarea unei aparari efective in ceea ce va priveste.

O mediere de succes este aceea in care mediatorul ales actioneaza in baza unei sesizari prealabile in parcursul profesional a situatiilor care comporta un nivel ridicat de accedere al procedurii de mediere – ajungerea la un numitor comun cu privire la impartirea bunurilor ce fac parte din patrimoniul succesoral.

O mediere de succes mosteniri se va materializa in posibilitatea ca dumneavoastra sa va valorificati timpul in sensul conceperii imediate a unei strategii creative, puternic personalizate si eficiente astfel incat pozitia dumneavoastra procesuala sa fie caracterizata de o deplina armonie intre starea de fapt si de drept, posibilitate ce apare in locul timpului care s-ar pierde cautand pe cont propriu pasi si solutii.

Din momentul contactarii unui mediator, drepturile dumneavoastra vor fi dinamizate printr-o strategie optim adaptata de comunicare spre solutionarea obiectivelor pe care le stabiliti – acesta este principalul scop  pentru o mediere de succes mosteniri.

Cu privire la o mediere de succes in mosteniri trebuie sa aveti in vedere impotanta independentei persoanei ce coordoneaza aceasta procedura extrajudiciara de solutionare a diferendelor. Mai mult de atat, un coordonator al unei proceduri de mediere de succes mosteniri este de fapt un mijlocitor intre scopul legii – acela de a servi la organizarea unui cadru social infloritor si sigur, si situatia facto-juridica ce va caracterizeaza, mijlocitor ce are la dispozitie instrumente institutionale prin care poate aduce o contribuie activa la restabilirea sau la definirea notiunii de echilibru dintre lege si individ.

...
Avocat mediator succesiuni

Printre multe altele, valorificarea drepturilor si indatoririlor cetatenesti intr-o societate democratica se caracterizeaza implicit prin initiativa de a solutiona litigiile intervenite intre una sau mai multe persoane intr-o maniera corecta, si relaxata. In acest sens, un avocat mediator succesiune va pune in vedere posibilitatea de accedere a procedurii de mediere.

Aceasta este o procedura facultativa, insa din ce in ce mai des recomandata atat de catre practicienii in drept cat si de catre destinatarii care au incheiat cu succes un acord de mediere. Un avocat mediator succesiune este tertul independent si impartial care vegheaza si indruma negocierile intre partile care doresc sa stinga conflictele ivite intre ele, in materie succesorala.

Care este momentul de la care un avocat mediator succesiune poate da curs in mod eficient la o asemenea procedura?

Un avocat mediator succesiune isi poate exercita atributele legale numai de la momentul deschiderii succesiunii, adica, de la momentul decesului persoanei fizice care lasa mostenirea.

Patrimoniul ce se transmite ”mortis causa” nu poate face obiectul unei medieri inainte de deschiderea succesiunii, legiuitorul avand grija sa constituie o garantie legala in acest sens. Astfel, art. 956 din Codul Civil are urmatorul continut: ”daca prin lege  nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice avand ca obiect drepturi eventuale asupra unei mosteniri nedeschise inca, precum actele prin care se accepta mostenirea sau se renunta la aceasta, inainte de deschiderea ei, ori actele prin care se instraineaza sau se promite instrainarea unor drepturi  care s-ar dobandi la deschiderea mostenirii.”

Care sunt efectiv persoanele intre care un avocat mediator succesiune isi poate exercita activitatea?

Procedura de mediere se poate realiza atat intre persoane care fac parte din clasa mostenitorilor legali, cat si intre persoane care fac parte din clasa mostenitorilor testamentari, ori care justifica un interes in speta supusa solutionarii, cum ar fi creditorii mostenitorilor.

Orice avocat mediator succesiune va indica drept temei legal al acestei afirmatii posibilitatea de coexistenta a mostenirii legale, cu mostenirea testamentara. In acest sens, art. 955. Felurile mostenirii, din Codul civil, prevede in primul alineat faptul ca patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament, iar in alin. 2 al aceluiasi articol, se consacra posibilitatea ca o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta parte prin mostenire legala.

Un avocat mediator succesiune va putea arbitra situatii precum: contestarea calitatii de mostenitor si neintelegeri cu privire la impartirea unor bunuri, va facilita intelegerea dispozitiilor legale in materie si comunicarea intre partile participante, va prezenta modalitati de solutionare a conflictelor avantajoase pentru toate partile participante la masa medierii.

Un avocat mediator succesiune prezinta garantia calitatii in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de mediere in acest domeniu in care preeminenta dreptului se resimte puternic.

Un avocat mediator succesiuni este  persoana care dirijeaza negocierile si concesiile reciproce dintre participanti, astfel incat acestia sa beneficieze de multiplele avantaje pe care procedura le prezinta, respectiv: timpul si costurile reduse, caracterul formal mult mai redus, solutii juste si favorabile si nu in ultimul rand faptul ca partile pot decide ele insele pentru finalitatea demersului.

...
Avocat mediator partaj succesoral

Apelarea la serviciile juridice pe care vi le poate oferi un avocat mediator partaj succesoral poate fi de cele mai multe ori sansa unei valorificari efective a drepturilor dumneavoastra legale, punand in serviciul propriu al dumneavoastra o persoana specializata, care are dreptul si obligatia de a starui spre solutionarea conflictelor in care sunteti implicat in mod just si echitabil.

Conform Codului Civil, partajul in general, dar si partajul succesoral in special, poate fi facut prin buna invoiala (conventional), ori prin hotarare judecatoreasca.

Asistam din ce in ce mai mult la o atitudine deloc ofensiva a clientilor nostri, acestia intelegand avantajele pe care procedura de mediere le prezinta, si alegand in mod corect sa apeleze la un avocat mediator partaj succesoral.

Un avocat mediator partaj succesoral va poate fi alaturi pana la incheierea unui acord de mediere, acord care va putea fi obtinut pe calea uneori proceduri extrajudiciare putin costisitoare in comparatie cu cea judiciara, o procedura rapida, si favorabila atat dumneavoastra, cat si celorlalte persoane ce aleg sa participe la aceasta procedura.

In atributiile unui avocat mediator partaj succesoral intra si consemnarea intr-un acord de mediere a solutionarii integrale si amanuntite a conflictului supus medierii.

Forta juridica a acestui acord este de inscris sub semnatura privata, in aceasta poate fi intarita prin prezentarea sa unui notar public spre autentificare, ori, se poate obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa se incuviinteze invoiala partilor (validare acord mediere).

Orice avocat mediator partaj succesoral va poate fi astfel alaturi in procedura prevazuta de art. 438-441 NCPC.

Art. 438. Conditiile in care se poate lua act de tranzactie:

(1)  Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca tranzactia lor.

(2)  Daca partile se infatiseaza la ziua stabilita pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita chiar de un singur judecator;

(3)  Daca partile se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va da hotararea in camera de consiliu.

Art. 439. Forma tranzactiei. Tranzactia va fi incheiata in forma scrisa si va alcatui dispozitivul hotararii.

Art. 440. Calea de atac. Hotararea care consfinteste tranzactia intervenita intre parti poate fi atacata, pentru  motive procedurale, numai cu recurs la instanta ierarhic superioara.

Art. 441. Domeniul de aplicare Dispozitiile prezentei sectiuni se aplica in mod corespunzator si in cazul in care invoiala partilor este urmarea unei proceduri de mediere.

Desigur, cand situatia de fapt si de drept o impune, un avocat mediator partaj succesoral va starui in vederea realizarii drepturilor dumneavoastra pe cale judiciara, abordand o atitudine puternic reactiva si utilizand toate instrumentele legale si potrivite pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de o aparare efectiva.

Un avocat mediator partaj succesoral poate fi atat liantul dintre scopul legii si speta dumneavoastra, ori regulatorul conflictelor in care va regasiti, cat si aparatorul ce da dovada de vadit profesionalism in ceea ce priveste administrarea spetei dumneavoastra.

„Nu regele e lege, ci legea este rege”, iar un avocat mediator partaj succesoral va depune toate staruintele pentru ca raportul juridic de drept succesoral in care sunteti parte sa aiba o desfasurare justa si echitabila.

...
Avocat mediere impartire mostenire

Conform Codului Civil, nicio persoana nu poate fi obligata sa ramana in indiviziune, iar mostenitorii pot cere oricand iesirea din indiviziune – situatie in care de cele mai multe ori un avocat mediere impartire mostenire isi va face puternic resimtita activitatea in favoarea clientilor pe care ii asista.

Orice avocat mediere impartire mostenire va explica apelantilor la serviciile acestuia ce implica starea de indiviziune si prin ce se diferentiaza aceasta de statutul juridic pe care o persoana il va avea dupa iesirea din indiviziune.

Astfel, orice avocat mediere impartire mostenire va va face inteles in primul rand ca starea de indiviziune coincide cu dreptul de proprietate pe care il au doua, ori mai multe persoane asupra unor bunuri, drept privit numai ca o cota-parte abstracta. Iesirea din indiviziune insa va avea drept rezultat concretizarea in bunuri a cotei-parte apartinand unei persoane.

Un avocat mediere impartire mostenire este cu atat mai important cu cat transmisiunea pentru cauza de moarte are caracter indivizibil. Aceasta insemna ca fiecare persoana care poate sa mosteneasca trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala ca atare, fie sa renunte la mostenire, fara a avea posibilitate de a efectua o selectie in ceea ce priveste bunurile pe care doreste sa le mosteneasca.

Una dintre principalele exceptii ale acestui caracter se refera  pasivul succesoral. Acesta se divizeaza de drept la data deschiderii mostenirii, fapt consfintit prin art. 1155:

(1)  Mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ce ii revine fiecaruia. (in acest sens, un avocat mediere impartire mostenire va depune toate staruintele pentru a nu fi imputate plati dezechilibrate in ceea ce va priveste);

(2)  Inainte de partajul succesoral, creditorii ale caror creante provin din conservare sau din administrarea bunurilor mostenirii ori s-au nascut inainte de deschiderea mostenirii pot cere sa fie platiti in bunurile aflate in indiviziune.

De asemenea ei pot solicita executarea silita asupra acestor bunuri (acestea fiind aratate, in raporturile cu creditorii, un avocat mediere impartire mostenire va veghea si va avea o contributie activ-reactiva in ceea ce priveste respectarea si realizarea drepturilor dumneavoastra legale).

Atributele unui avocat mediere impartire mostenire vor putea fi astfel valorificate pe calea procedurii facultative, extrajudiciare de mediere – mostenitorii putand sa ajunga pe calea unor negocieri la un numitor comun cu privire la bunurile pe care fiecare urmareste sa le mosteneasca.

In urma procedurii de mediere incheiate cu succes, un avocat mediere impartire mostenire va redacta un acord de mediere care va fi validat de catre notarul public ori de catre instanta de judecata in vederea obtinerii celui mai ridicat nivel de forta juridica.