Vet Service-cabinet veterinar-Bucuresti

Endocrinologie veterinara

...
Endocrinologie veterinara

Problemele endocrinologice, adica dezechilibrele hormonale sau metabolice pot aparea oricand in viata animalului dumneavoastra de companie, sunt diverse si se pot manifesta diferit de la un pacient la altul. Unele dintre ele sunt mai usor de observat, pentru ca seamana cu boli dermatologice, afectand pielea si blana, pe langa dereglarea intregului metabolism, altele sunt mai subtile, fiind greu de descoperit pana nu ajung in stadia avansate, cand pun in pericol viata pacientului.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o dereglare hormonala si metabolica destul de  frecventa la cainii de varsta medie si inaintata. De multe modificarile de aspect si de comportament apar treptat si proprietarul le poate ignora cu usurinta, punandu-le pe seama inaintarii in varsta.

Cele mai vizibile sunt modificarile parului, care nu mai cade atunci cand animalul naparleste primavera si toamna si persista luni intregi, aspectul blanii neingrijit, fara luciu, cu matreata, aspect grasos si miros neplacut, goluri de blana, pielea inchisa la culoare pe anumite zone. Atunci cand aceste problemele de piele persita in ciuda diverselor tratamente incercate, stabiliti o intalnire cu medicii nostri specialisti.

Daca testarea pentru hipotiroidism este pozitiva, veti putea constata, dupa o perioada de tratament cu doza de hormoni potrivita pentru cainele dumneavoastra, urmarile benefice ale tratamentului. Este incredibil cat de mult ii ajuta pe acesti pacienti doza de hormoni care le lipseste, cat de mult isi modifica comportamentul intr-un mod pozitiv, cat devin de activi, veseli si dornici sa se bucure din plin de viata.

Diabetul zaharat

Stiati ca exista rase de caini predispuse genetic la diabet?

Printre acestea sunt: Caniche-ul (Poodle), Labradorul si Golden Retriever-ul. In afara de predispozitia familiala (alti membri ai familiei suferinzi de diabet) se pot adauga in timpul vietii si alti factori care pot duce la declansarea diabetului la un moment dat: obezitatea, regimul alimentar nepotrivit, pancreatita, inaintarea in varsta. Cainii fac diabet zaharat de tip I, adica produc prea putina insulina si nu pot folosi alimentele dulci. Femelele nesterilizate si ele mai expuse riscului de a face diabet zaharat dupa perioda de estru.

Tratamentul diabetului zaharat impune schimbari in regimul alimentar, programul de viata si, de cele mai multe ori, administrarea de insulina pentru tot restul vietii cainilor diabetici.

Stiati ca si pisicile sunt expuse riscului de a face diabet, in aceeasi masura ca si noi?

Aceesi factori predispozanti actioneaza si in cazul pisicilor, ca si la om: obezitatea, predispozitia genetica, sedentarismul, hipercolesterolemia, pancreatita cronica sau acuta. Masculii castrati sunt cei mai expusi si femelele care primesc tratamente hormonale cu progestative, adica pastile pentru a opri “caldurile”. Pisicile cu hiperglicemie beau multa apa, urineaza frecvent, in locuri neportivite, in cantitate mare, urina este uneori lipicioasa si slabesc, desi mananca ca de obicei sau chiar mai mult.

Daca observati ca pisica dumneavoastra, care era supraponderala a inceput sa slabeasca, desi mananca, sau devine brusca apatica, vomita si refuza hrana, programati de urgenta o vizita la medicul veterinar.

Tratamentul consta in terestabilirea unui regim alimentar si de viata adecvat, cu sau fara administrarea de insulina. Acest nou regim de viata ii poate da sansa de vindecare pisicii diabetice sau, cel putin, de a tine sub control aceasta boala cronica si a se bucura de o viata normala.

Hiperadrenocorticismul

Hiperadrenocorticismul este o alta boala endocrina relativ frecventa la cainii de varsta inaintata. Cainele oboseste exagerat cand face effort fizic, abdomenul este marit, desi el scade in greutate, bea apa exagerat, poate urina in locuri nepotrivite, iar blana are un aspect neingrijit, cu zone alopecice si puncte negre, cruste, comedoane.

Aceasta boala ii poate pune viata in pericol, pentru ca se asociaza frecvent cu hipetensiune, infact pulmonar si accident vascular cerebral. De aceea depistarea precoce si adminstrarea unui tratament este deosebit de importanta.

Tulburari de crestere

Perioada de crestere rapida este de multe ori dificila pentru rasele de talie mare, dar si pentru unele rase Toy foarte la moda (Bichon, Yorkshire Terrier, Bulldog francez, Chuhuahua). Dezechilibrele din alimentatie sau adminstrarea gresita a suplimentelor vitamino-minerale pot avea efecte complexe. Felul in care sunt ingrijiti, hraniti si controlati periodic in aceasta etapa de viata sunt esentiale pentru a atinge maximum de performata fizica la maturitate.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este o boala cere se intalneste la pisicile de varsta foarte inaintata, de obicei peste varsta de 10 ani si se manifesta prin slabire exagerata, desi animalul mananca normal sau chiar mult, este agitat, cu stari de spirit schimbatoare. De cele mai multe ori ajung la medic din cauza problemelor cadiace, o complicatie a acestei boli, manifestate prin tahicardie, hipertensiune, edem pulmonar. Aceste complicatii sunt severe si pot fi fatale intr-un timp foarte scurt. De aceea este recomandat un control anual preventiv al tiroidei pentru fiecare pisica trecuta de varsta de 8 ani. Programati o vizita la medical veterinar cat mai curand posibil daca pisica dumneavoastra slabeste vizibil, chiar daca mannaca si pare ca se comporta normal.