Pifati - Sisteme de incalzire industriale, Bucuresti

Degazoare termice

Degazarea chimica si degazarea termica

În starea din natura apa contine si gaze cum sunt CO2, O2, N2 provenite din aer. O parte din aceste gaze (CO2, O2), când sunt prezente în apa de alimentare, agreseaza suprafetele metalice interioare ale cazanelor provocând coroziuni (pitting, rugina).

Pentru evitarea acestor efecte neplacute este de dorit ca gazele dizolvate sa fie eliminate sau, cel putin, diminuate cantitativ. Eliminarea gazelor dizolvate denumita degazare, se poate face în doua procedee: degazare chimica si degazare termica.

Degazarea chimica consta în dozarea în apa de alimentare a cazanelor a unor substante chimice care leaga gazele dizolvate în produsi chimici neagresivi.

Degazarea termica se bazeaza pe faptul ca, odata cu cresterea temperaturii, solubilitatea gazelor în apa scade. Prin încalzirea apei, deci, gazele din apa sunt eliminate în mod natural, iar apa de alimentare nu mai este agresiva pentru cazan.

În comparatie cu degazarea chimica, care presupune costuri importante în prepararea apei (costul chimicalelor), degazarea termica este mai ieftina întrucât caldura cheltuita pentru încalzirea apei este reintrodusa în cazan odata cu apa de alimentare.

Degazorul termic

Degazarea termica se face cu si în degazor. Cele fabricate de PIFATI contin, în principal, un rezervor, o doma si o instalatie de automatizare.

Apa de alimentare este introdusa în rezervor unde este încalzita pâna la 80-165ºC, prin barbotare de abur. La aceasta temperatura gazele dizolvate au fost eliminate, prin suprafata libera a apei, în proportie de peste 90%.

În partea superioara a degazorului este montata o doma. Apa de alimentare se introduce în partea de sus a domei, fiind fragmentata în picaturi cu un dispersor. La baza domei este introdus condensul recuperat si aburul de la expandoarele din centrala.

Gazele rezultate prin degazare termica se acumuleaza si se evacueaza în partea de sus a domei. Aburul de încalzire este introdus printr-un distribuitor cu gauri în apa, în partea de jos a rezervorului. Nivelul apei în rezervor este mentinut în jurul unei cote din treimea superioara. Alimentarea cu apa se face, pe masura consumului la cazan, printr-un ventil electromagnetic comandat de un regulator de nivel cu electrozi.

Parametri tehnici

Familia de degazoare fabricate de PIFATI cuprinde patru tipodimensiuni:

  •  Capacitate nominala (metri cubi): 2,2 ÷ 20
  • Temperatura maxima (grade Celsius): +104 ÷ +168
  • Presiunea maxima (bar): 0,2 ÷ 6
  • Debit apa degazata (metri cubi/ora): 2,5 ÷ 20
  • Agent încalzire: Abur saturat; presiune maxima 12 bar
  • Apa de alimentare: Tratata – categoria I conf. P.T. ISCIR C2 – 03

Instalatia de automatizare cu care este dotat degazorul asigura urmatoarele functii:

  • reglarea temparaturii apei din degazor;
  • semnal de alarma la nivel minim de apa în degazor pentru protectia pompei de alimentare a cazanului.
  • reglarea nivelului de apa în degazor;
Galerie foto
  • ...