5 Dent - Clinica Stomatologica Bucuresti

Parodontologia

Parodontologia se ocupa cu profilaxia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor parodontiului marginal (a intregului sistem destintat mentinerii dintilor in osul maxilar sau mandibular).

Ce sunt bolile parodontale?

Cea mai frecventa boala parodontala este gingivita (inflamatia marginei gingiei), cauzata de cele mai multe ori de o igiena orala necorespunzatoare. Lasata netratata, gingivita poate dezvolta complicatii care o vor transforma in parodontita. 

Parodontita este acea afectiune reprezentata de inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor si este o leziune ireversibila.

Cand este necesara o programare la parodontolog?

Afectiune parodontale pot fi depistate la timp de catre medicul parodontolog, in urma unui control de specialitate. 

Semnalele care iti indica faptul ca trebuie sa iti programezi o vizita in cabinetul stomatologic sunt:

 

  • sangerarea gingiilor (in timpul periajului sau in repaus)
  • gingii rosii si inflamate
  • radacini dentare vizibile, datorate retractiilor gingivale
  • aparitia spatiilor interdentare, rezultate in urma deplasarii dintilor
  • cresterea mobilitatii dintilor

Cum se previn bolile parodontale?

La adulti si in special la varstnici, bolile parodontale cronice duc la pierderea mai multor dinti decat procesele carioase.

Pentru a putea preveni aparitia bolilor parodontale este necesar sa acorzi o atentie sporita igienei orale. O igiena orala adecvata si riguroasa presupune o tehnica de periaj corecta la care se adauga si mijloace adjuvante precum: ata dentara, dusul bucal si apa de gura.

Controalele de rutina sunt obligatorii daca vrei sa iti pastrezi un zambet sanatos cat mai mult timp. Vizita la stomatolog, cel putin o data la 6 luni, te va ajuta sa previi sau sa depistezi din timp orice tip de afectiune dentara.

 

Galerie foto
  • ...